30 jaar Wim Mertens gevierd met rerelease Struggle for Pleasure

Dit is een gearchiveerd bericht

06.03.2012

Struggle for Pleasure werd in 1982 door de internationale muziekpers vlug opgemerkt en Mertens begon toen een concertreis in  Italië, Japan, Spanje, Mexico, Portugal en Griekenland. Vandaag is hij één van onze meest internationale en veelzijdige componisten. 

Precies 30 jaar na de release van Struggle for pleasure van componist Wim Mertens brengt deze een  dubbelCD uit met, naast de originele titels, tevens  een selectie van 10 onuitgegeven nummers uit zijn privé-archief: Struggle for pleasure (Re-issue) - Double entendre 30th Anniversary Edition 1982 – 2012.
Het materiaal is afkomstig uit begin jaren 80 en wordt aangevuld met 2 heropnames  van de stukken Salernes en Gentleman of Leisure. Mertens komponeerde deze stukken in het begin van de jaren 80 overwegend in Salernes en Tourtour in Zuid-Frankrijk.

Composities  zoals Close cover, Struggle for Pleasure, 4 Mains maar ook Multiple 12, horen bij  ' the classics of Wim Mertens ', overal ter wereld. Ze worden tot op vandaag vaak uitgevoerd tijdens de concerten van Wim Mertens en zijn in het verleden dikwijls gecoverd door andere artiesten. Struggle for Pleasure is al jarenlang de overbekende ringtone van Belgacom mobile. Close Cover, een van de composities uit Struggle for Pleasure, is een van Mertens’ meest bekende stukken, de toenmalige BRT speelde het in de jaren ’80 als begintune voor de nachtradio.  Meerdere stukken uit het Struggle For Pleasure album werden door Peter Greenaway  geselecteerd voor zijn film 'The Belly Of An Architect' (1987) en verschenen ook als soundtrack.
Op 15 en 16 maart 2012 word Struggle for Pleasure integraal uitgevoerd  door het Wim Mertens Ensemble tijdens de Rewind concertreeks in de Ancienne Belgique te Brussel. Beide concerten zijn volledig uitverkocht.

2011 was een speciaal jaar voor Wim Mertens.
Voor het  Festival van Vlaanderen Gent  schreef Mertens de compositie A Starry Wisdom  met twee sold out uitvoeringen in solo in de St Baafs kathedraal en voor zijn vast ensemble in de Capitol. Bij de opening van het nieuwe onderzoeksgebouw Onderwijs & Navorsing 4 in december in de K.U. Leuven, presenteerde een uitgebreid  Wim Mertens Ensemble op 8 december 2011 het tien minuten durende stuk Telles Quelles, een werk dat Mertens – zelf een alumnus van de K.U.Leuven – speciaal voor deze gelegenheid componeerde. Hij liet zich o.m. inspireren door wetenschappelijke literatuur van onder andere de onderzoekers Bart Destrooper, Peter Carmeliet en Catherine Verfaillie. De Spaanse videokunstenaar Cristóbal Vila werd aangezocht om bij het muziekstuk een 3D video te ontwerpen.

En 2012 wordt een speciaal feestjaar: Mertens is gevraagd een compositie te maken en uit te voeren ter gelegenheid van Guimarães, Portugal, Culturele Hoofdstad 2012. Hij bracht op 7 maart in het  CC Vila Flor in Guimarães samen met het Fundação Orquestra Estúdio onder leiding van Rui Massena de wereldpremière brengen van  When Tool met Wood.

Enkele concerten van Wim Mertens in 2012 :
14/02 Centre culturel d'Orléans, Orléans, France (Wim Mertens Duo)
07/03 CC Vila Flor, Guimarães, Portugal (Wim Mertens met Fundação Orquestra Estúdio, gedirigeerd door Rui Massena)
15 & 16/03 Anciennne Belgique, Brussels (Wim Mertens Ensemble) (uitverkocht)
03/04 Kölcsey Convention Centre, Debrecen, Hungary (Wim Mertens Solo Piano)
20/05 Teatro Cervantes, Malaga, Spain (Wim Mertens Trio)
22/05 Teatro Olympia, Valencia, Spain  (Wim Mertens Trio)
25/05 Teatro Calderon, Alcoy, Spain (Wim Mertens Solo Piano)
26/05 Teatro Novacaixagalicia, Pontevedra, Spain (Wim Mertens Solo Piano)
12/10 CC De Schakel, Waregem (Wim Mertens Trio)
08/12 Stadsschouwburg, Leuven (Wim Mertens Ensemble)

Voor verdere info: www.wimmertens.com

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Wim Mertens (componist, solist)
Releases:Struggle for pleasure

Terug Meer nieuws