"Het enige wat mij provoceert, is provincialiteit en routine"

Gerard Mortier over Duitsland

Dit is een gearchiveerd bericht

06.02.2012

Het Goethe-Institut Brüssel nodigt bekende persoonlijkheden uit België uit om hun persoonlijke visie op Duitsland te geven. De voormalige Muntdirecteur Gerard Mortier geeft zijn persoonlijke perspectief op de Duitse cultuur, die ver boven de muziek uitstijgt. Een persoonlijke ontmoeting met één van Europa's cultuurprotagonisten.

Gerard Mortier leidde van 1981 tot 1991 de Muntschouwburg, waar op zijn uitnodiging ondermeer Karl-Ernst Herrmann, Peter Stein, Luc Bondy, Peter Sellars, Patrice Chéreau, Ruth Berghaus en Peter Mussbach insceneerden. Het huis heeft sindsdien een sterk profiel uitgebouwd, waarvan de selectie als "Operahuis van het jaar" door Opernwelt in 2011 (als eerste operahuis buiten Duitsland) nogmaals getuigt.

Voor Gerard Mortier is opera een sterk communicatiemiddel, dat zich de grote vragen van de tijd stelt en gevoelens uitdrukt, geen sentimenten."Echte gevoelens zijn passie en pijn zoals bij Wagner, Verdi en Mozart. Belangrijk in de opera is het vooral om niet belachelijk te worden." Daarbij richt hij zich uitdrukkelijk naar een jong(er)publiek: "Men moet het publiek vernieuwen: de opera bevrijden van de traditionele operaliefhebbers!".

Gerard Mortier was vanaf 1991 Intendant van de Salzburger Festspiele, 2002-2004 Intendant van de Ruhrtriennale, 2004-2009 Directeur van de Parijse Opera. Nadat hij zijn kandidatuur voor de Metropolitan in New-York teruggetrokken had, omdat het beloofde budget niet meer ter beschikking stond, nam hij de directie over van het Teatro Real Madrid. Ondertussen had hij zich nog kandidaat gesteld voor Bayreuth, samen met Nike Wagner: "daar had ik geprobeerd die typische Bismarck-sfeer los te weken met een, zeggen we, Friedrich II von Hohenstaufen-sfeer: een keizer, die een groot Europeaan was. Ik wil niet aan Hitler denken, wanneer ik de Meistersinger zie en hoor, maar aan Dürer."

Voor deze avond heeft Gerard Mortier als gast uit Duitsland zijn goede vriend Alexander Polzin (1973, Berlijn) uitgenodigd. Alexander Ponzin is bekend om zijn beeldhouwwerk, grafisch werk en decors. Met Gerard Mortier werkt Alexander Ponzin meerdere projecten uit in Parijs en Madrid (2011, P. Jurado, 2013, W. Rihm und 2014, R. Wagner).

Gerard Mortier
Mijn Duitsland
Lezing
27.02.2012, 19:00 uur
Goethe-Institut Brüssel | Belliardstraat 58 | 1040 Brüssel
Duits. Simultaanvertaling Engels
Vrije toegang. Reservatie gevraagd:
+32 2 2345786
anita.lampaert@bruessel.goethe.org

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Gerard Mortier (artistiek leider)

Terug Meer nieuws