Sound Factory = interactieve ruimte voor geluidskunst te Brugge

Dit is een gearchiveerd bericht

13.01.2012

De 'Sound-Factory' is de gloednieuwe museale en muzikale invulling van de Lantaartoren van het Concertgebouw Brugge. Het Concertgebouw en Musea Brugge koesteren met de 'Sound Factory' de ambitie om interactieve klankkunst een vaste plek te geven in Brugge en in het Vlaamse culturele landschap.

De Sound Factory is een samenwerking tussen Musea Brugge en Concertgebouw Brugge en kwam tot stand met de medewerking van Brugge Plus, Erfgoedcel Brugge en Musica Impulscentrum voor Muziek,  evenals met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, provincie West-Vlaanderen en de Stad Brugge.

Het Concertgebouw en Musea Brugge koesteren met de Sound Factory de ambitie om interactieve klank- kunst een vaste plek te geven in Brugge en in het Vlaamse culturele landschap. Het Concertgebouw is hiervoor de uitgelezen plek.
Concertgebouw  Brugge investeert niet toevallig in klank- en geluidskunst. Klankkunst is sinds de helft van de 20ste eeuw aan een opvallende opmars bezig. De verzelfstandiging van klank en klankkleur, los van melodie, harmonie en ritme, is dan ook een van de opvallendste evoluties in de muziekgeschiedenis van de vorige
eeuw. De Sound Factory richt zich op interactieve geluidskunst als artistiek medium én als learning tool.

Met het Bruggemuseum als unieke partner zit het Concertgebouw gebeiteld. De Lantaarntoren vormt immers een nieuwe en unieke ‘museumplek’ voor de Brugse binnenstad. Met de Sound Factory, gehuisvest in deze Lantaarntoren, heeft Brugge er beslist een boeiende trekpleister bij.

De Sound Factory is toegankelijk voor individuen. Er zijn ook workshops voor groepen mogelijk. Voor die laatste sessies moet je je vooraf inschrijven.

1/Voor iedereen
Voor de Sound Factory geldt het uitdagende uitgangspunt dat iedereen, individueel of samen, met de creatieve installaties kan experimenteren en musiceren. Dit adagium wordt onder andere gerealiseerd door een efficiënt, gebruiksvriendelijk  en interactief begeleidingssysteem voor de bezoeker. Iedereen kan direct en op eigen niveau aan de slag.

Totaalbeleving en interactie
Creativiteit, interactie en totaalbeleving staan centraal in het bezoek aan de Sound Factory en bij het actief deelnemen aan de workshops. Iedereen kan in de Sound Factory ervaren wat de principes zijn van het zelf muziek en geluid maken, experimenteren en componeren.

Aanvullend op het muziekaanbod
De Sound Factory laat kinderen, jongeren en volwassenen een wereld verkennen die aanvullend werkt op het voor hen bekende muzikale aanbod. Het experimenteren en componeren met de klankinstallaties doet kinderen, jongeren en volwassenen loskomen van vaste patronen binnen de wereld van muziek; het opent deuren naar de hedendaagse muziek.

Uitnodigend tot leren
De Sound Factory wil een appel doen op de verschillende aspecten van het leren van kinderen, jongeren en volwassenen. Deze geluidenfabriek is geen ‘pretpark voor muzikaal talent’. We spreken eerder van een bad waarin de diverse domeinen van het leren worden aangewakkerd en ontwikkeld. De eindtermen rond muzische vorming zijn hierbij een belangrijk uitgangspunt.

2/ Sound Factory als spil binnen de kunsteducatieve werking van het Concertgebouw Brugge.
De Sound Factory is enerzijds een artistiek medium dat perfect past in de visie van Concertgebouw Brugge als internationaal muziek- en podiumkunstencentrum. Een huis dat zich richt op de ontwikkeling en presentatie van kunst op een internationaal niveau. Anderzijds wordt deze ruimte ook bekeken als een unieke plek voor kunsteducatie.

Het parcours
Het parcours in de Sound Factory omvat 6 installaties. Het bezoek start op het dak van het Concertgebouw, het hoogste niveau dat als een hedendaagse klokkentoren voor de stad fungeert. Dit dakterras van de Lantaarntoren vormt door haar moderne architectuur en invulling met klankkunst van een eigentijdse pendant met de vele historische torens die de oude binnenstad kent. Op dit dakterras staat de Klankentoren,
een installatie gecreëerd door Aernoudt Jacobs. Op deze Klankentoren kan men niet alleen alle Brugse stadsklokken beluisteren maar kun je met de klokkengeluiden van de installatie ook eigentijdse composities maken. Nog klokkenkunst komt er van enkele oude beiaardklokken die vroeger in de Brugse Halletoren hingen. Enkele grote en kleine beiaardklokken werden samen opgehangen en kunnen door de bezoekers
met diverse materialen worden bespeeld. Op het dak van deze Lantaarntoren kan je ook het panorama van de oude binnenstad bewonderen.
Je daalt als bezoeker van het dakterras af tot de vijfde verdieping en maakt er kennis met een klankinstallatie ‘Refrakt’ van klankkunstenaar Esther Venrooy en architect Olivier Goethals. Met de interventie van deze klankkunstenares lijkt de trappenhal wel een mysterieuze visuele en auditieve gehoorgang die je naar het hart leidt van de Sound Factory: het interactieve niveau met de klankinstallaties.

3/ Begeleiding van het individueel bezoek
Voor het interactieve gedeelte van het bezoekerssysteem wordt met iPads gewerkt. Het voordeel hiervan is dat het een toestel is met een touchscreen dat door iedereen gemakkelijk kan bediend worden en waarvoor op maat gemaakte applicaties zijn ontwikkeld. Er wordt ook rekening gehouden met meertaligheid (Nederlands, Frans, Engels, Spaans).

4/ Workshops
De Sound Factory is bedoeld voor groepen en individuele bezoekers, families, toeristen en scholen. Men kan als individu een parcours doorheen de ruimtes met klankinstallaties  afleggen. Voor kinderen, jongeren en volwassenen worden er workshops georganiseerd die de beleving nog een stuk intenser maken. Deze sessies worden begeleid door ervaren workshopgevers.

Voor het uitwerken van verschillende modules voor de workshops en de begeleiding van de docenten wordt beroep gedaan op Musica Impulscentrum voor Muziek, Wie van muziek houdt, krijgt  bij Musica een creatief duwtje in de rug.

Begeleide workshops: workshops voor scholen en groepen mogelijk vanaf 1 januari 2012

Aanvragen vanaf januari via +32 (0)70 22 33 02 of educatief@concertgebouw.be

Voor alle info:
www.sound-factory.be

Verwante items in de databank

Organisaties:Concertgebouw Brugge (muziekorganisaties, concertzaal / organisatie, oude muziek, hedendaagse muziek)
Musica Impulscentrum voor Muziek (muziekeducatieve organisatie, onafhankelijke organisator, muziekorganisaties, informatie, documentatie en promotie, hedendaagse muziek, oude muziek)

Terug Meer nieuws