Verslagen Staten Generaal van de Klassieke Muziek 2011

Dit is een gearchiveerd bericht

23.12.2011

Hét ontmoetingsmoment voor de klassieke muzieksector vond dit jaar plaats in Muziekcentrum De Bijloke. Centraal stond het resolutievoorstel 'Actieplan voor de muziek in Vlaanderen' dat inmiddels werd goedgekeurd in het Vlaams parlement. Bekijk hier de verslagen en een filmpje.

Actieplan voor Muziek in Vlaanderen: geconcretiseerd
Op woensdag 14 december werd in het Vlaams Parlement het "Actieplan voor de muziek in Vlaanderen" goedgekeurd. Philippe De Coene (voorzitter commissie cultuur) kwam het op de Staten Generaal aan ons voorstellen. Daarop volgde een gesprek over de prioriteiten binnen de klassieke sector.
Lees hier het verslag.

Lees hier het nieuws over de resolutie.

Gluren bij de Buren in Duitsland & Classical:Next
Hoe wordt klassieke muziek bij onze buren georganiseerd en gestructureerd? Wie zorgt voor de ondersteuning? Hoe kunnen musici zich een weg banen in het buitenland? Wat moeten ze daarvoor weten? Prof. Kruger gaf een toelichting bij het boek "Musical Life in Germany". In een tweede deel werd ons het nieuwe initiatief Classical:Next voorgesteld, een professionele beurs voor klassieke muziek. In een kort interview bespraken we de voor- en nadelen van zo'n beurs tegenover het zelf organiseren van een 'nationaal' showcase-vent zoals de Belgian Jazz Meeting.
Lees hier het verslag met extra documentatie.

ISCM World Music Days 2012 ...
In 2004 smeedden een aantal gedreven spelers uit de hedendaagse scene een zeer ambitieus plan om de ISCM World Music Days opnieuw naar België te halen. Een uitgelezen kans om onze componisten en artiesten te promoten op wereldschaal. Opzet van deze sessie was het verzamelen van ideeën om ervoor te zorgen dat de WMD hun gewenste effect niet missen met betrekking tot het promoten van onze artiesten en het bestendigen van de samenwerking tussen de partners.
Lees hier het verslag

Jong talent na Gouden Vleugels
Is de nood aan ondersteuning van jong talent nog steeds even groot of heeft de professionalisering in de sector hiaten opgevuld? Hoe kunnen we daar verder invulling aan geven? En hoe zit het met de podia? Hebben zij nood aan 'guidance' in het (over)aanbod aan goeie musici? In deze sessie werden ervaringen uitgewisseld en zochten we naar manieren om jong talent te blijven ondersteunen, kansen te bieden, krachten opnieuw te bundelen.
Lees hier het verslag.

De weg naar internationale doorbraak
Hoe werk je met je ensemble aan een internationaal parcours? En hoe zijn deze zaken de voorbije jaren geëvolueerd? Wij vroegen enkele van onze voornaamste ensembles om hun ervaringen met ons te delen en zoeken samen naar prioriteiten zowel voor een internationaal beleid als voor het bundelen van eigen krachten.
Lees hier het verslag.

Internationale samenwerkingsmogelijkheden
Gent maakt deel uit van het UNESCO Creative Cities Network in de categorie ‘Muziek’  en is de vierde stad die in deze categorie wordt opgenomen. Intussen vormde zich niet enkel binnen de stad zelf een platform voor samenwerking tussen verschillende actoren in het muzikale veld, ook de UNESCO Cities of Music smeden plannen om gezamenlijke projecten uit te werken. Welke opportuniteiten bieden deze nieuwe samenwerkingen tussen podia over de grenzen heen?
Lees hier het verslag.

Presentaties rond muziekeducatieve projecten & Sabam
Project hedendaagse Muziek & Educatie – School Of Arts Gent - Door: Petra Vermote (download ppt) / Muziekeducatieve plannen bijMatrix / Resonant - Door: Rebecca Diependaele (download ppt) / New Music:New Audiences – Publieksverbreding voor hedendaagse muziek in Europa - Door: Bruno De Cat (download ppt) / Dirk Van Soom over classificatie en coefficienten binnen de muziek bij Sabam. (download ppt sabam)


Bekijk hier enkele sfeerbeelden en een filmpje.
Download het programmaboekje en de aanwezigheidslijst

(videoverslag door Johan Cloetens)

Verwante items in de databank

Nieuws:Staten Generaal van de Klassieke Muziek 2013! (03.10.2013)
Staten Generaal van de Klassieke Muziek 2011 (07.10.2011)

Terug Meer nieuws