Etienne Siebens wordt vaste gastdirigent bij Asko/Schönberg

Dit is een gearchiveerd bericht

05.04.2011

Asko|Schönberg heeft Etienne Siebens aangetrokken als nieuwe vaste gastdirigent. De Vlaamse Siebens zal met ingang van seizoen 2012-2013 voor drie seizoenen ongeveer een derde van producties van Asko|Schönberg dirigeren. Hij wordt ook betrokken bij de artistieke invulling van deze seizoenen.
Etienne Siebens studeerde orkestdirectie bij Lucas Vis, Hiroyuki Iwaki en Jorma Panula. Hij dirigeerde al vele Europese orkesten en ensembles, zoals Amsterdam Sinfonietta, Rotterdam Philharmonisch, Residentie Orkest, MusikFabrik Köln, Klangforum Wien, deFilharmonie (Royal Flemish Philharmonic) en Collegium Vocale Gent. Siebens was vaste gastdirigent van het Brussels Philharmonic en van 1992 tot 2009 artistiek leider en dirigent van het Prometheus Ensemble. Daarnaast was hij 6 jaar chef-dirigent van het Symfonieorkest Vlaanderen, waar hij met eigen accenten en muzikaal gedurfde interpretaties een zeer persoonlijke stempel wist te drukken en voor een opmerkelijke ‘boost’ zorgde.
Asko|Schönberg werkte in het verleden al vaak met Etienne Siebens samen en ook binnenkort zal het ensemble onder zijn baton spelen. In het Holland Festival (19, 20 en 21 juni 2011) voert Asko|Schönberg onder leiding van Siebens The Cricket Recovers van Richard Ayres uit in regie van Pierre Audi.
De positie van Reinbert de Leeuw als vaste dirigent bij het ensemble verandert hierdoor niet. Ook hij neemt een derde van de concerten voor zijn rekening, waardoor er ruimte blijft voor het werken met andere gastdirigenten.

Tevens zal met ingang van seizoen ‘12-‘13 de samenwerking tussen het Muziekgebouw aan ’t IJ en Asko|Schönberg geïntensiveerd worden. Asko|Schönberg was al ensemble in residence. Vanaf 2012 krijgt dit begrip meer inhoud. Per seizoen zal het ensemble zo’n 12 concerten in het Muziekgebouw gaan geven. Een deel daarvan vindt, zoals nu ook het geval is, plaats in de Donderdagavondserie-PROMS. Daarnaast zullen er ook kinder- en familieconcerten en lunch- en koffieconcerten georganiseerd worden. Er wordt gezamenlijk gewerkt aan activiteiten op het gebied van cultuureducatie. Nieuwe programma’s worden in overleg opgezet en artistiek vormgegeven. Daarbij wordt ook gewerkt aan een meer laagdrempelige programmering die vanuit een historisch perspectief is opgezet.

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Etienne Siebens (dirigent, hedendaagse muziek)

Terug Meer nieuws