Belgische invasie op Eurosonic 2011

Dit is een gearchiveerd bericht

07.12.2010

Naar goede gewoonte is de Belgische muziekscene ook dit jaar sterk vertegenwoordigd op Eurosonic Noorderslag. Dit jaarlijkse showcasefestival in Groningen is één van de belangrijkste van haar soort in Europa, en op de affiche 2011 pronken niet minder dan 20 landgenoten. Reden genoeg voor Muziekcentrum Vlaanderen om opnieuw samen met WBM uit te pakken met een 'Belgium Booms' promocampagne rond de geselecteerde Belgische bands.

Eurosonic Noorderslag is een jaarlijkse vaste afspraak voor tal van internationale boekingsagenten, managers, platenfirma's en journalisten om te proeven van wat de Europese muziekscène zoal te bieden heeft. Van 12 tot 15 januari 2011 worden in Groningen verwacht: 18.000 festivalbezoekers, 3.000 bezoekende (internationale) muziekprofessionals, 260 Europese bands, 150 panelgesprekken en vergaderingen, 25 openbare radiozenders van de EBU, 60 ETEP festivals, vertegenwoordigers van 400 Europese festivals, 200 Europese journalisten en 35 nationaliteiten.

Showcases
De showcase-optredens tijdens Eurosonic staan in het teken van nieuw Europees talent. De meest veelbelovende acts in hun thuisland -vaak nog onbekend buiten hun landsgrenzen- presenteren zichzelf tijdens Eurosonic aan de aanwezige muziekprofessionals en aan het Nederlandse publiek. Vooral pop, rock & electronische zijn sterk vertegenwoordigd op het programma.
Dit jaar zijn er uitzonderlijk veel Belgische acts genomineerd.

Muziekcentrum Vlaanderen en WBM (Wallonie-Bruxelles Musiques) voeren voor de derde keer een promotionele actie onder het label 'Belgium Booms'.

Conferentie
Op de Eurosonic Noorderslag Conferentie kunnen muziekprofessionals terecht voor 150 panelsgesprekken, presentaties, discussies, prijsuitreikingen en vergaderingen, met als doel de actuele stand van zaken binnen de Europese muziek- en omliggende sectoren te presenteren. Meer dan 250 nationale en internationale sprekers worden uitgenodigd om hierover hun kennis, inspiratie en visie te delen.
Op het programma staan o.a. keynotes door Bob Lefsetz en Fred Goodman en panelgesprekken met thema's als Off The Record With A Smile, The Agent Panel, Future of Festivals, Eastern Europe Panel, Trans Europe Express, Health & Safety Panel, Future of Labels, Booking a tour Live on Stage, Green Events Panel, The Managers Panel, (June, July and August) General Festival Meeting.
conference.eurosonic-noorderslag.nl

Awards
Tijdens de conferentie worden ook elk jaar enkele prijzen uitgereikt. De Festival Awards Europe zullen pas voor de tweede keer worden uitgereikt en bekronen de beste Europese muziekfestivals, verspreid over een tiental categorieën. De winnaars worden verkozen via een publieksstemming en bij de eerste editie in 2010 gingen de Belgische festivals alvast met meerdere prijzen aan de haal.
Traditiegetrouw worden tijdens Eurosonic ook de EBBA's uitgereikt. Deze prijs gaat naar Europese artiesten die met hun debuut meteen internationaal scoorden. De laureaten werden reeds bekendgemaakt, en voor België is dit jaar Stromae de winnaar.
Tot slot wordt ook de Lex Van Rossen award uitgereikt, een prijs voor de beste Europese muziekfotograaf jonger dan 35. Belgische kanshebbers zijn Marjolein Hoornaert en Rob Walbers.

ETEP: European Talent Exchange Program
ETEP is een initiatief van Noorderslag en Buma Cultuur i.s.m. EBU en Yourope, met als doel Europese artiesten in heel Europa podiumkansen te bieden op de verschillende ETEP festivals. De optredens die tijdens het showcasefestival worden gegeven zijn een belangrijke stimulans voor de ETEP-festivals om een act al dan niet te programmeren op hun affiche. Info: www.etep.nl

www.eurosonic-noorderslag.nl
www.belgiumbooms.be

Verwante items in de databank

Nieuws:Belgium Booms @ Eurosonic 2011 (23.12.2010)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
"Stelen met oren en ogen" (17.01.2011)
Belgische festivals vallen niet in de prijzen op Eurosonic (14.01.2011)
Guido Belcanto geeft aftrap EuroSonic Noorderslag (13.01.2011)

Terug Meer nieuws