Yossif Ivanov en Jelle Tassyns in het Concertgebouw Brugge

Dit is een gearchiveerd bericht

26.11.2010

Creatie van een gloednieuwe compositie van Jelle Tassyns  'Lasciate ogne speranza, voi ch'instrate' door deFilharmonie in het Concertgebouw Brugge.

DeFilharmonie brengt Stassyns samen met  het vioolconcerto van Tchaikowsky en symfonie nr. 5 van Prokofiev. Solist is Koningin Elisabethwedstrijd laureaat Yossif Ivanov.

“Lasciate ogne speranza, voi ch’intrate” (laat alle hoop varen, gij die hier binnentreed) van Jelle Stassyns is gebaseerd op de komedie ‘Divina Commedia’ van de Florentijnse dichter Dante Alighieri. Dit gedicht beschrijft een fictieve reis door de drie stadia van het hiernamaals: de hel, het vagevuur en uiteindelijk de hemel. Alhoewel dit episch gedicht gelezen kan worden als een metafoor voor de geestelijke overgang van de menselijke ziel naar de goddelijke, is het vooral de interpretatie als ontwikkelingsproces van ieder mens naar morele vervolmaking die hem geïnspireerde tot het schrijven van deze compositie.
Opvallend aan Dante’s visie op de hel, is het feit dat de hel niet met vuur en branden geassocieerd wordt, maar met koude, water en ijs. Dit gegeven werd muzikaal vertaald in het gebruik van allerlei instrumenten die op één of andere manier iets met water te maken hebben zoals watergongs, aquafoons en gestemde (water)glazen. Hoe verder je in de hel komt, hoe kouder.

Rond dit principe is deze compositie gestructureerd.

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Jelle Tassyns (componist, hedendaagse componist)
Antwerp Symphony Orchestra (symfonisch orkest, hedendaagse muziek, orkest, repertoire)
Yossif Ivanov (artiest / groep, muzikant, repertoire)

Terug Meer nieuws