Een nieuwe AD voor de AB

Dit is een gearchiveerd bericht

01.10.2010

Dirk De Clippeleir (48 jaar) wordt na een selectieprocedure van zes maanden de toekomstige algemeen directeur van AB. Hij zal vanaf maart 2011 de fakkel overnemen van Jari Demeulemeester, die eind februari 2011 op pensioen gaat en al 22 jaar aan het roer staat van de AB.

Met de aanwerving van Dirk De Clippeleir eindigt de zoektocht naar de witte raaf waarnaar de Raad van Bestuur van AB sinds april 2010 op zoek is. Van de meer dan 30 kandidaten werd De Clippeleir geselecteerd. De toekomstige AD komt aan het hoofd van een professioneel cultuurbedrijf met 47 vaste medewerkers en een omzet van om en bij de 9 miljoen euro.

Dirk De Clippeleir zet zijn eerste stappen in de culturele sector als promotiemanager van De Standaard. Nadien stapt hij in de muziekindustrie. Eerst als marketing directeur en later als algemeen directeur van EMI Music. In 1997 maakt hij de overstap naar Universal Music Belgium als afgevaardigd bestuurder, waar hij tussen 2002 en 2005 ook internationaal actief is als Director of New Technologies.

In 2008 richt hij zijn eigen firma op en als executive coach en consulent begeleidt hij sindsdien managers en CEO’s. Hierdoor zijn ook andere sectoren zoals de bankwereld, de federale overheid, de advocatuur en de spoorwegen hem niet vreemd. Hij is gewezen voorzitter van de Raden van Bestuur van de belangenverenigingen van muziekproducenten IFPI en SIMIM en is lid van de Raad van Bestuur van het Kringloopateljee, een organisatie voor sociale tewerkstelling in Mechelen. En dan is er nog die nauwe band met Brussel, waar De Clippeleir al 14 jaar woont.

AB heeft sinds jaar en dag veel aandacht voor lokaal (en Nederlandstalig) talent (ongeveer 50% van de groepen die in AB geprogrammeerd worden zijn Belgen) en de toekomstige AD heeft alvast heel wat voeling met deze cruciale basis: “Als platenbaas heb ik steeds aandacht gehad voor lokaal talent. Ik werkte met de grote namen (Clouseau, dEUS, …) en gaf kansen aan jong talent zoals Admiral Freebee, Absynthe Minded, Eva De Roovere en Jef Neve. Ik heb er ook steeds voor geijverd om Vlaamse artiesten als Willem Vermandere, Raymond van het Groenewoud of De Mens ruimte te blijven geven. Onder meer daarvoor had ik het plezier om regelmatig samen te kunnen werken met Jari Demeulemeester”, aldus De Clippeleir.

Jari Demeulemeester directeur tot maart 2011

Dirk De Clippeleir zal vanaf 1 maart 2011 Jari Demeulemeester opvolgen. Gestart in 1988 als artistiek directeur en later als algemeen directeur, loodst Jari Demeulemeester de AB de voorbije 22 (van de 31) jaar doorheen woelige en minder woelige wateren. Onder zijn vleugels groeit de AB uit tot een middelgrote culturele KMO in hartje Brussel. Zowel lokale als internationale artiesten komen er onder de beste omstandigheden het beste van zichzelf geven, met (inter)nationale faam van de AB tot gevolg. In 2009 wordt AB erkend als één van de acht Kunstinstellingen van de Vlaamse Gemeenschap. Demeulemeester gaat eind februari 2011 op pensioen. Tot dan blijft hij uiteraard aan het roer van ‘zijn’ muziektempel.

De zoektocht naar de witte raaf

De zoektocht werd van A tot Z opgezet en uitgevoerd door een selectiecomité bestaande uit leden van de Raad van Bestuur van de AB (onder voorzitterschap van architect/zaakvoerder Karel Lowette), aangevuld met Jari Demeulemeester. De vacature werd midden april 2010 door de AB gelanceerd in de pers en onder andere verspreid via de websites en e-nieuwsbrieven van de AB, Muziekcentrum Vlaanderen, Poppunt, VTi (Vlaams Theater Instituut), Cultuurnet en Sociaal Fonds Podiumkunsten.

De voorzitter is niet enkel tevreden over de geselecteerde kandidaat maar ook over het verloop van de procedure. Karel Lowette: “Dat er geen politieke invloed werd uitgeoefend in de selectieprocedure is denk ik zeer uitzonderlijk in een dergelijke toppositie in de cultuursector. Wij zijn dan ook verheugd dat de procedure zo zuiver is verlopen. Wanneer men op zoek gaat naar een dergelijk profiel, heb je al meteen de perceptie tegen dat het niet anders kan, dan dat de politiek er zich zal mee moeien. Maar met de hand op mijn hart kan ik bevestigen dat er op geen enkel moment politieke druk werd uitgeoefend voor de kandidaat die wij hebben geselecteerd. Uit de meer dan 30 kandidaten werden er vijf geselecteerd voor een uitgebreid sollicitatiegesprek en werden er zeven kandidaten opgenomen in een reservepoule. We waren het er echter vrij snel over eens dat Dirk De Clippeleir de geknipte man was.”

Ook de andere vier directieleden van AB werden nauw betrokken in het selectieproces. “Uiteindelijk zijn zij het die dag in, dag uit met de nieuwe directeur zullen moeten werken, vandaar dat wij hen sterk hebben betrokken als klankbord vooraf, en bij het maken van de finale keuze”, aldus nog Karel Lowette.

Vanavond werd De Clippeleir voorgedragen op de Raad van Bestuur en een Bijzondere Algemene Vergadering van de AB. Met grote eensgezindheid werd de aanstelling van de nieuwe AD van de AB goedgestemd. Op maandag 4 oktober wordt hij tijdens een personeelsvergadering voorgesteld aan alle medewerkers van de AB.

Tot maart 2011 zijn Jari Demeulemeester en Karel Lowette de enige aanspreekpunten als Algemeen Directeur en Voorzitter van de Ancienne Belgique.

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Beste cafébaas van Europa' trekt deur van AB achter zich dicht (28.02.2011)
Dirk De Clippeleir neemt de fakkel over van Jari Demeulemeester (26.02.2011)
Na de visionair komt de manager (25.02.2011)
'Ik ben de laatste flamingant' (23.02.2011)
Een AB-directeur neemt afscheid (22.02.2011)
'Zouden ze vandaag nog een AB opstarten? Jamais!' (21.02.2011)
Jari Demeulemeester: 'Ik trek me terug in mijn boeken- en platenkast' (04.01.2011)
'We dreigen veel mensen te verliezen' (16.07.2010)
Personen/groepen:Jari Demeulemeester (manager/zakelijk leider, artistiek leider)
Organisaties:Ancienne Belgique (grote concertzaal, club / kleine concertzaal)

Terug Meer nieuws