Stefan Blunier creëert met het NOB 'Danse de la terre' van Bart Vanhecke

Dit is een gearchiveerd bericht

09.09.2010

Het Nationaal Orkest van België brengt dit seizoen niet minder dan zes Belgische creaties onder leiding van eerste gastdirigent Stefan Blunier. Bart Vanhecke bijt de spits af.

"Danse de la terre" is de eerste uit een reeks van drie "dansen" over de vier elementen. De twee andere dansen "Danse du feu" en "Danse de l'eau et de l'air" zullen in de toekomst volgen.

“Danse de la terre” bestaat uit drie geledingen waarbinnen telkens één instrumentengroep de leiding neemt: de 9 altviolen (elk met z’n eigen partij) in de eerste geleding, de 3 klarinetten in de tweede en de 6 hoorns in de derde. Het hele stuk is volledig opgebouwd rond de getallen 3 - 6 - 9.

Wat de bezetting betreft vertoont de strijkersgroep een omslaan van de balans naar de lage instrumenten omdat elke groep van het strijkkwintet in “Danse de la terre” uit 9 instrumenten bestaat (dus ook negen contrabassen!). De houtblazers gebruiken enkel hun standaardinstrument (dus geen piccolo's, altfluiten, engelse hoorns, basklarinetten of contrafagotten). Dat beperkt de klankmogelijkheden van de houtblazersgroep maar die beperking wordt gecompenseerd door het gebruik van een ruim gamma aan verschillende speeltechnieken.

Het stuk is serieel gestructureerd. Bij Vanhecke betekent dit dat de hele ritmisch-harmonische onderbouw bepaald is door een reeks van 54 chromatische intervalgroepen; een schrijftechniek die hij al meer dan tien jaar gebruikt en die hij nu verder aan het ontwikkelen is binnen het kader van zijn doctoraatsonderzoek.

Vrijdag 10/09/2010 in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel om 20:00

info: www.nob-onb.beVerwante items in de databank

Personen/groepen:Bart Vanhecke (componist)

Terug Meer nieuws