BEA reageert op besparingsplannen VRT

Dit is een gearchiveerd bericht

31.03.2010

De Belgian Entertainment Association (BEA) BEA is bezorgd over het aangekondigde besparingsplan van de VRT dat o.m. knipt in entertainment- en muziekprogramma's op vrijdagavond.

Met de besparingen zullen muziekshows zoals Peter Live, Eurosong, Zo is er maar één en Steracteur Sterartiest van het scherm verdwijnen, terwijl ze volgens BEA net de nodige aandacht genereren voor muziek van bij ons en een platform creëren voor lokale artiesten:

Sinds 2000 is het marktaandeel van het lokale repertoire in de totale albumverkopen niet meer onder de 30% gezakt. In 2009 bedroeg dit zelfs 31%, een opmerkelijk resultaat in vergelijking met andere landen zoals Oostenrijk (7%), Zwitserland (12%), Noorwegen (22%) en zelfs Nederland (26%). Hoewel de totale muziekverkopen sinds 2000 gedaald zijn met 50% bewijst dit dat er wel degelijk een markt is voor lokale artiesten in Vlaanderen. “TV- shows leiden tot media-aandacht voor artiesten en tot extra platenverkoop. Kijk maar naar de recente MIA show op Eén: de artiesten die tijdens de show aan bod komen, zien hun plaat meteen stijgen in de Ultratop charts. Er bestaat een interessante wisselwerking: televisie brengt brood op de plank voor Vlaamse muziekartiesten en daarnaast levert het boeiende televisie op, waar veel mensen graag naar kijken.” zegt Olivier Maeterlinck, directeur van BEA.
BEA roept de VRT op om de dialoog over het muziekbeleid op de diverse netten te intensifiëren:
Zo moet de openbare omroep haar rol terug opnemen als partner bij het opstarten van muziekproducties i.p.v. te schrappen in de muziekopnames van Klara en Canvas. “De aangekondigde besparingsronde zou geen impact mogen hebben op de kwaliteit van de programmering en het media- en muziekaanbod in het bijzonder. Deze spreken net een heel breed publiek aan. Ook in politieke kringen wordt de vraag gesteld of het plan niet te hard is voor het media-aanbod. De Vlaamse overheid moet erop toezien dat de openbare omroep bewaker blijft van de culturele diversiteit met de nodige aandacht voor lokaal talent en haar kerntaken naar behoren kan blijven vervullen”, zegt Maeterlinck.

Verwante items in de databank

Organisaties:VRT (radiozender, televisiezender, muziekorganisaties, muziekmedia)
Belgian Entertainment Association (ondersteunende organisatie)

Trefwoorden: ,

Terug Meer nieuws