Klara Carrièreprijs 2009 voor Lucienne Van Deyck

Dit is een gearchiveerd bericht

10.12.2009

Met de Klara Carrièreprijs lauwert Klara elk jaar een uitvoerend musicus die zich op een heel bijzondere manier verdienstelijk heeft gemaakt. De Vlaamse mezzo en alt Lucienne Van Deyck wordt gelauwerd om haar indrukwekkende professionaliteit, haar rol in het artistiek verdedigen van de Vlaamse muziek en omwille van de onuitwisbare indruk die ze op haar talrijke leerlingen maakte.

Uit het juryverslag
Het repertoire dat deze mezzo tijdens haar carrière aansneed lijkt een “wijd vertakte delta” te zijn. Haar grote technische beheersing en rijp stijlgevoel lieten haar toe zowat elk genre uit te voeren, opera, oratorium maar ook de liedkunst waarin ze met een verbluffend poëtisch gevoel o.m. een grootste uitvoering van Schumannliederen op cd zette. Het strekt Lucienne Van Deyck tot zeer grote eer dat zij als internationaal veel gevraagde mezzo in haar repertoire ruimte bleef maken voor het uitvoeren van Vlaamse composities. Het besef dat een vooraanstaande soliste met internationale faam een groot deel van haar energie en inzet bleef wijden aan het uitvoeren van werken van eigen bodem heeft een niet te onderschatten effect gehad op de publieke appreciatie van de Vlaamse muziek.

Lucienne Van Deyck combineerde haar intensieve concertpraktijk met een leeropdracht aan het Conservatorium van Antwerpen en het Stedelijk Conservatorium in Mechelen. De zangers die zij de principes van het zingen en de vreugde van het musiceren bijbracht zijn nagenoeg niet te tellen en bepalen voor een groot deel het huidige Vlaamse vocale landschap.


Wie is Lucienne Van Deyck?
De Vlaamse mezzo en alt Lucienne Van Deyck studeerde aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen en aan de Staatliche Hochschule für Musik in Keulen om zich nadien verder te vervolmaken bij Pierre Bernac in Parijs. Ze werd laureate van het Vocalistenconcours in 's Hertogenbosch en van het Internationale liedconcours van Festival van Vlaanderen. Het repertoire van Lucienne Van Deyck omvat omzeggens alle werken van enige betekenis uit de hele Westerse muziekgeschiedenis, al legt de artieste zich nagenoeg uitsluitend toe op het lied en het oratorium en weinig of niet op de opera. Zij doceerde aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen en aan het Stedelijk Conservatorium te Mechelen. In 1990 ontving zij de Fugaprijs van de Unie van Belgische Componisten voor haar verdiensten op het gebied van de Belgische muziek.

Vorige winnaars
Nu al voor de negende keer reikt Klara de Klara Carrièreprijs uit. De voorbije edities lauwerde Klara klarinettist Walter Boeykens, mezzo-sopraan Rita Gorr, Wannes Van de Velde, het boegbeeld van de volkszang in Vlaanderen, componist en dirigent Vic Nees, Paul Van Nevel, pionier onder de pioniers van de Franco-Vlaamse polyfonie, de bekendste Belgische filmcomponist en dirigent Frédéric Devreese, jazzicoon Toots Thielemans en vorig jaar contratenor en dirigent René Jacobs.

De Klara-Carrièreprijs 2009 wordt uitgereikt tijdens Klara in het Paleis om 12.30 uur in de Terarkenzaal. Aansluitend brengen een aantal van haar leerlingen een huldeconcert in Zaal M. ‘A ceremony of carols’ van Britten en ‘Nuestra Señora de la Soledad’ van Vic Nees.

Klara in het Paleis is een organisatie van Klara in coproductie met het Paleis voor Schone Kunsten, Brussel.

- Klara Carrièreprijs 2009, zaterdag 16 januari tijdens Klara in het Paleis.
- Kurt Van Eeghem praat met Lucienne Van Deyck, Terarkenzaal 1 om 12.30 uur
- Huldeconcert voor Lucienne Van Deyck, Zaal M om 13.30 uur

Meer info: www.klara.be

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Lucienne Van Deyck (muzikant, solist, docent)
Organisaties:Klara (radiozender, muziekorganisaties, oude muziek, hedendaagse muziek)

Terug Meer nieuws