Consensus op rondetafel geluidshinder en gehoorschade

Dit is een gearchiveerd bericht

02.12.2009

Op een rondetafelconferentie op initiatief van de ministers Schauvliege en Vandeurzen pleitten zowel de aanwezige geluidsdeskundigen, als de vertegenwoordigers uit de gezondheidszorg en uit de jeugd- en muzieksector voor sensibilisering, normering en epidemiologisch onderzoek inzake geluidshinder en gehoorschade.

Uit de discussie bleek een algemene vraag naar een aangepaste regelgeving met focus op de blootstelling van het individu, net zoals in de arbeidswetgeving. Ook de hinder voor omwonenden kwam aan bod. Er is nood aan een gecoördineerd en uniform beleid. Een aantal punten zijn nog voorwerp van discussie : wat is een aanvaardbare norm voor festivals en concerten, hoe lang moet er gemeten worden, moeten oordoppen verplicht worden, enz.

Minister Joke Schauvliege: “Ik ben verheugd dat er eensgezindheid is en een groot draagvlak bestaat om tot een betere regelgeving te komen. De betrokkenheid vanuit diverse domeinen is zeer groot. Het stopt daarom zeker niet met de rondetafel van deze morgen. Er wordt nu een verslag opgemaakt dat aan alle aanwezigen zal worden overgemaakt. In 2010 zullen werkgroepen verder overleg plegen met de bedoeling om tegen eind 2010 het beleid - inclusief de regelgeving – aan te passen.”

Er werd op de rondetafel ook een sterk pleidooi gehouden voor sensibilisering en onderzoek om het probleem in kaart te brengen. Het gezondheidsaspect van eventuele gehoorschade, de bevoegdheid van minister Vandeurzen, is onlosmakelijk verbonden met het geluidsniveau op concerten en festivals. “De inzet van het beleid is mensen de kans te geven te genieten van muziek. Gezond genieten, dat moet kunnen”, aldus minister Vandeurzen.

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Brainstorm voor een geluidsnorm (26.06.2010)
'Gezond genieten moet kunnen' (02.12.2009)

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws