Frédéric Devreese wordt Maestro Honoris Causa

Dit is een gearchiveerd bericht

18.11.2009

Sinds 1999 kent de Stichting Conservatorium Antwerpen jaarlijks de titel toe van "Maestro Honoris Causa". Dit jaar valt deze onderscheiding te beurt aan componist en dirigent Frédéric Devreese.
Voor de 11de maal roept de Stichting Conservatorium Antwerpen een belangrijke persoonlijkheid uit de muziekwereld uit tot Maestro Honoris Causa van het Conservatorium Antwerpen, een onderscheiding die wordt uitgereikt tijdens het jaarlijkse traditionele Gala van de Stichting op dinsdag 24 november 2009.
Dit jaar viel de keuze op Frédéric Devreese. De tachtigjarige Frédéric Devreese is vooral bekend als componist van een uitgebreid, veelzijdig en authentiek oeuvre en als dirigent. Daarnaast mogen echter zijn initiatieven ten gunste van jonge musici, als solist of in orkestverband, zijn inzichten als muziekpedagoog en zijn verdiensten als verdediger van de Vlaamse muziek niet worden vergeten. 

Hommage Frédéric Devreese: maandag 23 november in deSingel
Naar aanleiding van deze onderscheiding brengen het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de Stichting Conservatorium een hommage aan de nieuwe Maestro. Dit gebeurt tijdens een feestelijke concertavond in aanwezigheid en met deelname van de laureaat op maandag 23 november 2009 te 20u in de Blauwe Zaal van deSingel.

Programma
Het Symfonieorkest Conservatorium Antwerpen brengt o.l.v. Frédéric Devreese en Ivo Venkov:

  • de Akademische Festouverture van Johannes Brahms, 
  • filmmuziek & Gemini van Frédéric Devreese
  • Raga I voor percussie en orkest van Wim Henderickx, docent compositie aan het Conservatorium Antwerpen. Solist in Raga I is de jong afgestudeerde Peter Cools.

Verschillende beeldfragmenten illustreren de rijk gevulde carrière van Frédéric Devreese.  De presentatie van het geheel is in de professionele handen van Lut Van der Eycken (Klara).
De toegang tot deze unieke avond is gratis en reserveren is evenmin nodig. Het is wel aan te raden tijdig aanwezig te zijn.

Over de Stichting Conservatorium Antwerpen
De Stichting Conservatorium Antwerpen werd in 1999 opgericht door de directie van het Conservatorium samen met de Antwerpse economische, politieke, academische en culturele gemeenschap. De Stichting, onder het voorzitterschap van gouverneur Cathy Berx, wil door mecenaat de uitbouw van het Conservatorium mogelijk maken en de uitstraling ervan versterken. Zij stelt middelen ter beschikking voor masterclasses, beurzen en instrumenten, zij kent tevens jaarlijks  de titel toe van “Maestro Honoris Causa” en organiseert de bijbehorende Gala-avond.

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Frédéric Devreese (componist)

Terug Meer nieuws