Nieuwe programmator muziek in STUK

Dit is een gearchiveerd bericht

31.08.2009

Vanaf 1 september 2009 heeft STUK een nieuwe programmator muziek (50%). Na een open sollicitatieronde met veel waardevolle kandidaten kiest STUK voor Gilke Vanuytsel. Met deze keuze knoopt STUK bewust terug aan met de traditie om kansen te creëren voor jonge, gedreven programmatoren. Vanuytsel werkte al in STUK als coördinator van het STUKcafé en lanceerde op die manier enkele jaren geleden het relevante minifestival Support Your Local Scene.

De voorbije jaren werd het muziekprogramma ingevuld door artistiek directeur Steven Vandervelden. Die combinatie werd onhoudbaar en met de switch ambieert STUK niet alleen de continuering maar ook de verdere uitbouw van het muziekprogramma. De ruggengraat hiervan blijft een dertigtal internationale concerten in de marge van de popmuziek. STUK kiest binnen dit palet voor muziek die openstaat voor vernieuwing, zonder dit als dogma te hanteren. De uitbreiding is niet zozeer kwantitatief, maar situeert zich op het vlak van omkadering en dynamiek. Meer specifieke (productionele) projecten en extra formats om jonge, experimentele muziek een plaats te geven staan hier centraal. Aandacht voor de context en complementariteit met de collega’s van Het Depot zijn hierbij richtinggevend.

Als artistiek directeur blijft Steven Vandervelden verantwoordelijk voor de hele werking. Na een herschikking in de artistieke ploeg zal hij daarenboven de verschillende onderdelen van de beeldende kunstwerking van STUK coördineren. Het gaat met name over de nieuwe samenwerking met M en het innoverende live art festival Playground. Daarnaast formuleerde STUK al eerder zijn plannen voor een vernieuwde tentoonstellingswerking: deze zal meer dan ooit vertrekken vanuit de werking als kunstencentrum. Aanknopingspunten zijn de live art invalshoek van Playground, de mediakunst benadering van Artefact en een hernieuwde aandacht voor de productionele ondersteuning van jong talent, een kerntaak voor een kunstencentrum. De tentoonstellingen worden ingevuld door programmatoren Eva Wittocx (deeltijds in STUK, deeltijds in M), Pieter-Paul Mortier (mediakunst, Artefact) en Steven Vandervelden zelf. Voor de podiumkunsten verandert er niets: Els De Bodt blijft programmator.

Verwante items in de databank

Organisaties:STUK Kunstencentrum (concertzaal / organisatie, muziekorganisaties, hedendaagse muziek)

Terug Meer nieuws