Musica Antiqua Revisited

Debatnamiddag over de toekomst van Oude Muziek

Dit is een gearchiveerd bericht

13.08.2009

Op zondag 30 augustus organiseert Musica, Impulscentrum voor muziek, samen met Muziekcentrum Vlaanderen, AMUZ (festival van Vlaanderen-Antwerpen) en Rema (Réseau Européen de Musique Ancienne) een debatnamiddag over de toekomst van de historische uitvoeringspraktijk. Alle geïnteresseerden zijn welkom in de concertzaal AMUZ van Antwerpen. Drie thema’s komen aan bod, die eerst behandeld zullen worden door twee specialisten ter zake. Daarna wordt het debat opengetrokken naar het publiek.

25 jaar oude muziek: vele vragen…
Exact een kwarteeuw nadat Musica de oude muzieksector samenriep voor een invloedrijk discussieforum, wordt de toekomst van de historische uitvoeringspraktijk opnieuw onder de loep genomen. Het discussieforum was 25 jaar geleden het startschot van een bloeiperiode van een zeer actief concertleven in Vlaanderen en de doorbraak van een aantal ensembles en solisten van bij ons. 25 jaar na datum zijn er opnieuw vragen die gesteld worden. Is er nog toekomst voor de historische uitvoeringspraktijk of zijn we op een dood spoor beland? Waar blijft de verjonging van het concertpubliek en wat moet er gebeuren om nieuwe zuurstof te geven aan deze beweging?

…en vele antwoorden
Heel de sector en sympathisanten treden op 30 augustus opnieuw in debat over de toekomst van de historische uitvoeringspraktijk. Vooreerst wordt de uitvoeringspraxis behandeld en komt de vraag aan bod in welke mate muzikanten omgaan met bronnen. Vervolgens wordt ook de verhouding tussen de historische uitvoeringspraktijk en de podia behandeld. Tenslotte kaart het debat de historische uitvoeringspraktijk in Vlaanderen aan.

Zij dachten er al over na
Als voorloper op het debat wagen Sigiswald Kuijken (La Petite Bande) en Björn Schmelzer (graindelavoix) zich aan een briefwisseling over bovenstaande vragen. De meningen van deze ervaren protagonist en jonge musicus leiden tot zeer uiteenlopende standpunten over bepaalde onderwerpen. Deze brieven worden integraal gepubliceerd op de weblog van Knack en zullen een voedingsbron worden voor de debatnamiddag.

PROGRAMMA

13:00u: Broodjeslunch
13:45u: Start van de debatnamiddag
13:45u.-14.00u: Inleiding door Stephan Moens
14:00u-14:45u: Sessie 1: Uitvoeringspraxis met Björn Schmelzer en Claire Chevallier
15:00u.-15:45u: Sessie 2: Concertleven met Florian Heyerick en Koen Uvin
16:00u-16:45u: Sessie 3: Onderwijs en opleiding met Sigiswald Kuijken en Peter van Heyghen
16:45u-17:00u: Resumé door de Stephan Moens
Afsluitende receptiePRAKTISCH
Waar? AMUZ, Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen

Hoe deelnemen? Deelname aan de debatnamiddag is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk. Dit kan tot woensdag 19 augustus 2009 via kathleen.engels@amuz.be of +32 (0)3 202 46 69

Meer informatie:Bart de Vos, Artistiek coördinator, Bart.devos@musica.be, tel: 011/610.519, www.musica.beAmuz Musica Muziekcentrum Vlaanderen (logo)

Verwante items in de databank

Nieuws:Young Talent Today: debat over de plek van de jonge musicus op het concertpodium (23.08.2010)
Verslag MAR Musica Antiqua Revisited (16.11.2009)

Terug Meer nieuws