Themadag rond best practices uit de muzikale erfgoedsector
Dit is een gearchiveerd bericht
24.03.2009
Resonant, Centrum voor muzikaal erfgoed in Vlaanderen, organiseert op 6 april, in overleg met het Nederlands Muziekinstituut (NMI) uit Den Haag een themadag rond 'best practices uit de muzikale erfgoedsector'. Deze themadag zal plaatsvinden in het Museum Vleeshuis te Antwerpen. Acht sprekers uit Vlaanderen en Nederland zullen de expertise delen die zij in vernieuwende projecten rond conservatie, inventarisatie en valorisatie hebben opgedaan.De nieuwe inzichten, methoden en technieken die deze onderzoekers, conservators en curatoren gebruiken, zullen ongetwijfeld stof voor debat vormen; een discussie die we geenszins uit de weg willen gaan. Moderatoren uit het erfgoedveld begeleiden deze discussies zodat u uitgebreid de kans krijgt om vragen te stellen. Ook kan u bij deze spitsvondige methoden, nieuwe perspectieven en aanpakken verbanden leggen met uw eigen projecten. Resonant wil hiermee niet alleen informatie-uitwisseling stimuleren maar ook iedereen sensibiliseren voor de diverse uitdagingen die het muzikale erfgoed stelt.
Resonant zal tevens deze best practices opnemen in het Handboek Muzikaal Erfgoed dat dit najaar verschijnt. Zo zullen deze visies en expertise over het hele muzikale erfgoedveld verspreid worden.
op het welgevulde programma staat:
10u30 Verwelkoming
11u00 Inleiding door Eugeen Schreurs, Resonant
11u10 Karel Moens, Museum Vleeshuis | Klank van de Stad Antwerpen (B)
Een nieuw museum rond muzikaal erfgoed
Het Museum Vleeshuis herbergt een zeer belangrijke verzameling muziekinstrumenten, na het MIM in Brussel de belangrijkste van het land. Van meet af aan werd echter beslist dat het Museum Vleeshuis geen instrumentenmuseum wordt, maar een museum over zes eeuwen muziek in de stad, over de stad als muzikale biotoop. Voor dit project werd zeer gevarieerd muzikaal erfgoed uit 21 musea en instellingen bij elkaar gebracht: stedelijke en provinciale musea, archieven, bibliotheken en kerken. Hierbij primeert niet alleen het object, maar ook de context.
11u40 Olmo Cornelis, Conservatorium Hogeschool Gent (B)
Het etnomusicologisch klankarchief van het KMMA, digitaliseren en beyond…
Een digitaal klankarchief, en nu? Wat zijn de mogelijkheden om efficiënt te zoeken in het digitale domein? Wat zijn de gevaren van een digitale omgeving? Vragen die toegelicht worden aan de hand van het gedigitaliseerde etnische klankarchief van het Afrikamuseum in Tervuren.
12u10 Martine De Bruin, Meertens Instituut Amsterdam (NL)
De Nederlandse Liederenbank
De Nederlandse Liederenbank bevat meer dan 125.000 liedjes van Middeleeuwen tot 20e eeuw. Deze worden zo beschreven dat recht wordt gedaan aan zowel de individuele verschijningsvorm als aan identificaties van teksten en melodieën.
12u40 broodjes& drankje
13u30 Jan Dewilde, Koninklijk Conservatorium Antwerpen (B)
Vlaams Muziekinstituut
Vlaams Muziekinstituut is een initiatief van de Vlaamse conservatoriumbibliotheken en van het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek. Het is een overkoepelende catalogus met Vlaams muzikaal erfgoed dat in diverse instellingen wordt bewaard. Vanuit de catalogus worden partituren en boeken elektronisch ter beschikking gesteld.
14u00 Quinten Van Wichelen, Muziekcentrum Vlaanderen (B)
Muziekarchief.be
Muziekarchief.be is een jong project rond het ontsluiten van geluidsdragers van niet-klassieke, Vlaamse & Belgische muziek. Via een eigen databank en website kan het brede publiek op een laagdrempelige manier unieke en gedetailleerde informatie opzoeken en ontdekken over muzikanten, auteurs/componisten, bekende en obscure uitgaven,...
14u30 Eerde Hovinga, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (NL)
Fonos.nl
Beeld en Geluid bewaart en archiveert muziekcollecties. Maar met welk doel? Archieven worden gelegitimeerd door de zichtbaarheid en het gebruik van hun collecties. Nieuwe technieken bieden kansen om dit te realiseren, digitalisering maakt toegankelijkheid mogelijk. In de afgelopen jaren heeft Beeld en Geluid met het project Fonos.nl laten zien dit succesvol gedaan kan worden. Met inachtneming van rechten-issues draagt dit niet alleen bij tot de primaire archief-doelstellingen van Beeld en Geluid, maar is het ook commercieel interessant.
15u00 Koffie & cake
15u20 Carl Van Eyndhoven, Lemmensinstituut, Hogeschool voor Wetenschap & Kunst (B)
A la recherche du temps perdu - beiaardproject
Dit onderzoeksproject wil een artistieke reconstructie maken van de beiaardmuziek in de Zuidelijke Nederlanden in de 17de en 18de eeuw. Naast het bronnen- en concordantieonderzoek wordt hiervoor een nieuwe methodiek toegepast die bestaat uit een praktijkgerichte, vergelijkende analyse van de (zeldzame) versteek- en beiaardboeken uit deze periode. (bv het versteekboek van Hendrick Claes, Brussel ca.1616-1633). De versteken worden terug tot klinken gebracht op de historische speeltrommels en openbaren zich zo als waardevolle getuigen van een op improvisatie gebaseerde uitvoeringspraktijk.
15u50 Marieke Lefeber, Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement (NL)
Bellenspeelklokken in achttiende-eeuwse Nederlandse huiskamers
In de achttiende eeuw werd het voor steeds meer (rijke) mensen mogelijk om een klok te kopen die ieder (half) uur een melodie speelde op een reeks bellen. Veel van deze klokken zijn bewaard gebleven. Onderzoek naar deze klokken draagt bij aan onze kennis over muzikale smaak en historische uitvoeringspraktijk in de achttiende eeuw.
16u20 Besluit
16u30 Borrel & hapjes
Inschrijven kan tot maandag 30 maart en dit per
mail: op info@resonant.be
telefonisch: op +32.(0)16-32.99.55
fax: op +32.(0)16-32.99.53
Deelname is gratis en enkel op uitnodiging.
Verwante items in de databank
Organisaties: | Resonant (bibliotheek, archief, studiecentrum) |
---|
Trefwoorden: muzikaal erfgoed