Patricia Ceysens opent eerste artistiek onderzoekscentrum voor muziek

Dit is een gearchiveerd bericht

18.02.2009

Vlaams minister van Wetenschapsbeleid en Innovatie Patricia Ceysens heeft op 12 februari in Gent het Orpheus Research Centre in Music (ORCiM) geopend, een centrum dat praktijkgericht onderzoek voor musici ondersteunt. Het onderzoekscentrum kreeg een startbudget van de Vlaamse overheid van 1,35 miljoen euro voor de eerste vijf jaar.

"Artistiek onderzoek door musici is in Europa pas in 2004 begonnen met een aantal doctoraalonderzoeken", legde Joost Vanmaele van het ORCiM uit. "Maar dit onderzoek vraagt specifieke methodes, en er was nood aan een lichaam waar kennis kon accumuleren en waar musici kunnen putten uit de kennis van eerder onderzoek." Daarom besloot het Orpheus Instituut in Gent in 2007 om als eerste in Europa een internationaal artistiek onderzoekscentrum op te richten.

Het is belangrijk dat Vlaanderen evolueert naar een economie die door innovatie wordt aangedreven, aldus Ceysens. Dat begint volgens haar bij het onderwijs. "We moeten investeren in ondernemen, innovatie en globalisatie." De minister wil meer samenwerken met de creatieve sectoren.

Bij artistiek onderzoek doet de musicus zelf praktijkgericht onderzoek, om zo bijvoorbeeld meer te leren over hoe een historisch stuk anders gespeeld werd in de loop der tijden, of hoe een andere uitvoeringsinterpretatie een stuk beïnvloedt. "De nieuwe kennis die hieruit voortkomt, kan de manier waarop we spelen, en zelfs hoe we luisteren, beïnvloeden", meent Johannes Johansson, voorzitter van de European Association of Conservatoires.

Meer info: www.orpheusinstituut.be

Verwante items in de databank

Organisaties:Orpheus Instituut (muziekhogeschool / universitaire opleiding, muziekorganisaties, lab voor hedendaagse muziek, onderwijs & vorming, informatie, documentatie en promotie, hedendaagse muziek)

Terug Meer nieuws