dEUS en Spinvis tijdens eerste editie Flachlandfest in Berlijn

Dit is een gearchiveerd bericht

29.09.2008

De Duitse lancering van de Nederlandse band Spinvis opent tevens het Nederlands-Vlaamse cultuurfestival “Flachlandfest” in Berlijn. Ook dEUS speelt tijdens het festival.Flachlandfest, zoals de naam misschien al doet vermoeden, is een multidisciplinair cultuurfestival dat erop gericht is om muziek, film en beeldende kunst uit de Lage Landen te promoten in Berlijn. Het festival, dat van 27 september tot 8 oktober plaatsvindt op verschillende locaties in de Duitse hoofdstad, is aan haar eerste editie toe. Toch mag er van een indrukwekkend programma worden gesproken. Zo is er elke dag wel een optreden en worden een vijftiental films gedraaid. Ook komt er een Antwerpse avond en wordt er in bepaalde bars Duvel geschonken.
Het initiatief voor Flachlandfest lag bij twee jonge Vlamingen en Nederlanders die een jaar geleden in Berlijn kwamen wonen. Selm Wenselaers (25) en Sarah Rombouts (24) vonden er snel steun van de Nederlanders Bas Bergervoet (23) en Peter Bijl (29), organisator van “Mitte Bitte!” een succesvol Duits cultuurfestival dat vorig jaar in Utrecht plaatsvond. Samen met nog een tiental andere Vlamingen en Nederlanders kwam het festival tot stand.
Met het festival hopen de organisatoren de Lage Landen stevig in de culturele wateren van Berlijn te verankeren. Onder de headliners bevinden zich naast enkele gevestigde waarden als Spinvis en dEUS ook aanstormend talent van eigen bodem, zoals The Germans, die vanzelfsprekend ook nog eens heel goed bij Duitsland passen. “We hopen hiermee de Berlijnse blikken naar het Westen te richten en geven tegelijkertijd onze kunstenaars een gedroomde kans zich internationaal te profileren,” zegt Selm Wenselaers. “Op deze manier blijft het niet bij losse optredens, maar is er een duidelijke rode draad: Dit is cultuur uit de lage landen!”
Berlijn is momenteel een van de meest bloeiende cultuursteden ter wereld. De lage huurprijzen trekken veel jonge kunstenaars uit de hele wereld naar de grootstad. Minder dan de helft van de inwoners kan zeggen: “ich bin ein Berliner”, wat zorgt voor een enorme diversiteit aan initiatieven. Ook staan heel veel gebouwen in de stad leeg, waardoor ze zich uitstekend leent voor evenementen allerhande. Kleinere bands, die geen hele zalen volspelen, kunnen bijvoorbeeld terecht in de talrijke gezellige cafés, terwijl mini-performances zoals die van Minzkov zelfs in huiskamers kunnen plaatsvinden. Bovendien rijdt tijdens het festival de Flachlandfest-promowagen rond, een opgelapte caravan, met animatie en live concerten van o.a. Racoon en Gram.

Voor het volledige programma, tickets en alle andere informatie kunt u terecht op: www.flachlandfest.de.

Verwante items in de databank

Personen/groepen:dEUS (groep / artiest)

Terug Meer nieuws