Acht creaties van jonge Vlaamse componisten op Transit New Music Festival 2008

Dit is een gearchiveerd bericht

24.09.2008

TRANSIT kiest consequent voor creatie en voor vernieuwende muziek uit de jonge 21ste eeuw. Het festival heeft een uitgesproken internationaal podium waar ook steevast Vlaamse ensembles en componisten vertoeven. Op het openingsconcert brengt Spectra Ensemble uitsluitend muziek van jonge Vlaamse componisten. Er worden dan ook over de 2 dagen heen 8 creaties van jonge Vlaamse componisten gebracht. 

Trio Scordatura focust op componisten die vandaag in ‘just intonation’ schrijven wat grote gevolgen heeft voor de muziekinstrumenten, de notatie en het muzikale voorstellingsvermogen. Champ d’Action doorprikt bestaande opvattingen over lichamelijkheid van klank, muziektechnologie en esthetiek in een verfrissend programma met nieuw en experimenteel werk van Walter Zimmermann, Peter Ablinger, Maarten Buyl en Niels Rønsholdt. Tijdens het concert van Arne Deforce, Yutaka Oya en Richard Barrett staat de (on)mogelijkheid van communicatie centraal. Het Arditti kwartet biedt een nieuwe lezing van enkele verbluffende werken die eerder in 2008 gecreëerd werden en voegt daar de creatie van het elektrisch gitaarkwintet van Stefan Van Eycken aan toe.

Op het slotconcert maakt The New York New Music Ensemble zijn Belgisch debuut met een dwarsdoorsnede van uitgesproken nieuwe muziek van de jongere generatie componisten uit de USA.

Volgende creaties van Vlaamse componisten zijn er te beluisteren: Mattijs Van Damme: Natural Surfaces, Kris De Baerdemacker:  Music for 14 players, Daan Janssens: Etude scénographique, Luc Brewaeys:  Cardhu, Tim Mariën:  Quick Transit, Maarten Buyl: Speedcore Drifting, Stefan Van Eycken:  In defence of the wind beneath the door en Annelies Van Parys:  Fragrances.

TRANSIT loopt van 24 tot 26 oktober - STUK, Leuven.

Info & tickets: www.transitfestival.be

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Luc Brewaeys (componist, hedendaagse componist)
Organisaties:Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant (festival, muziekorganisaties)
TRANSIT (festival, muziekorganisaties)

Terug Meer nieuws