Debat "het symfonisch orkest: dood of wederopstanding?"

Dit is een gearchiveerd bericht

10.09.2008

Op 4 oktober organiseren Bozar Music en de Vereniging van de Belgische Muziekpers een debat over de toekomst van het symfonisch orkest.

Ieder jaar ontvangt het Paleis voor Schone Kunsten de belangrijkste orkesten van België, en dit tot plezier van iedereen. De orkesten staan voor een reeks uitdagingen, want het symfonisch orkest in zijn huidige vorm staat op de tweesprong van zijn leven. Op artistiek vlak moet het tegenwoordig de concurrentie aangaan met opera-orkesten, gespecialiseerde ensembles (oude-muziekpraktijk, hedendaagse muziek) en zelfs zelfstandige orkesten die buiten de traditionele circuits worden georganiseerd (Mahler Chamber, Lucerne Festival). Bovendien  zijn de orkesten  afhankelijk van de subsidiërende overheden, die zich zorgen maken over de grote hap die deze instellingen uit hun muziekbudget nemen. En dan hebben we het nog niet over het publiek gehad, dat grotendeels uit senioren bestaat. Ook de communicatie naar het publiek toe vereist dus actie. De Belgische orkesten zijn begrensd door deze uitdagingen en moeten zelf op zoek gaan naar antwoorden.

De organisatoren willen samen met de verantwoordelijken van onze nationale orkesten (Albert Wastiaux voor het Nationaal Orkest van België, Hans Waege voor deFilharmonie, Jean-Pierre Rousseau voor het Orchestre Philharmonique de Liège, Peter de Caluwe voor het Orkest van De Munt en Gunther Broucke voor het VRO – Brussels Philharmonic) het debat op gang te trekken en het publiek de kans te geven de vragen te stellen die hen bezig houden.

Dit gebeuren wordt gevolgd door de rechtstreekse opname van ‘Table d’écoute’ (Musiq’3) in het Paleis. Er wordt afgesloten met een concert door deFilharmonie onder leiding van Jaap van Zweden.

Programma

Debat
9:40 Onthaal van de deelnemers
10:00 Inleiding door Christian Renard, directeur van BOZAR MUSIC
10:05 Standpunt van een zelfstandig orkest door Jos van Immerseel (uiteenzetting in het Nederlands)
10:20 Standpunt van een traditioneel symfonisch orkest door Jean-Pierre Rousseau (uiteenzetting in het Frans)
10:35 -12:30 Rondetafelgesprek met de intendanten van de grote Belgische symfonische orkesten. De gesprekken worden voorgezeten door Stefan Moens, ondervoorzitter van de Unie van de Belgische Muziekpers, en  Anne Mattheus, journaliste bij Musiq’3. De debatten gaan door in het Frans en het Nederlands. In de mate van het mogelijke wordt de deelnemers gevraagd om zich in de twee talen uit te drukken (zonder herhalingen). De voorzitters zullen de ideeën opnieuw lanceren in de andere taal. Er is geen simultaanvertaling voorzien.

onderwerpen:
10:35 stand van zaken van de concurrentie
10:50 De organisatie en de structuren van het symfonisch orkest (traditionele organisatie en nieuwe pistes), een wisselende bezetting, keuze van de instrumenten, de keuze van de dirigent(en).
11:15 Question time

11:30 Koffiepauze

11:45 De eigenheid van de orkesten (hoe kunnen we het karakter van elk van onze orkesten omschrijven; het gevaar van standaardisering op internationaal niveau; cultureel engagement in de maatschappij; repertoire; creaties).
12:05 De communicatie (soorten concerten, abonnementen, minifestivals, specifieke communicatiestrategie, cd’s, concertschema, publieksanalyse en -politiek, pedagogische acties).
12:25 Question time o.l.v. Serge Martin, voorzitter van de Unie van de Belgische Muziekpers
12:40 Standpunt van Jaap van Zweden, chef-dirigent van deFilharmonie
12:50 Besluit door Serge Martin

13:00 – Pauze

14:00 opname door Musiq’ 3 van het programma ‘Table d’écoute’ door Anne Mattheeuws met de intendanten van de Belgische orkesten over historische uitvoeringen van de 5e symfonie van Beethoven.

Publieke opname door Musiq’3 van een Table d’écoute
Om 14 uur     onvangt Anne Mattheeuws Jos van Immerseel, Jean-Pierre Rousseau en Albert Wastiaux aan tafel om historische opnames van de Vijfde van Beethoven te beluisteren en te vergelijken.
Het publiek is vanharte welkom!
De uitzending op Musiq’3 gaat door op zondag 5 oktober om 14 uur.

Een concert van deFilharmonie onder leiding van Jaap van Zweden
Om 20:00
Pyotr Tchaikovsky Symphonie n° 5, op. 64
Dmitry Shostakovich Symphonie n° 5, op. 47

Voor zijn eerste concert als chef-dirigent van deFilharmonie plaatst Jaap van Zweden de romanticus van de tsarenstaat tegenover de nar van het sovjetregime. Een complementair programma, want waar Tsjajkovski's Vijfde symfonie vooral in eigen ziel snijdt, projecteert Sjostakovitsj' Vijfde alle tragiek naar buiten. Een openingsconcert om niet licht te vergeten.

Praktische informatie

Plaats
Paleis voor Schone Kunsten
Henry Le Bœufzaal (debat en concert)
Terarkenzaal (Table d’écoute)

Datum en uur
Zaterdag 4 oktober 2008
Debat: 10:00 - 13:00
Table d’écoute: 14:00 - 16:00
Concert: 20:00

Prijs:
Vrije toegang tot het debat en de Table d’écoute
Concert: € 35,00 - 27,00 - € 19,00 - € 8,50

Info en tickets
+32 (0)2 507 82 00
www.bozar.be

Verwante items in de databank

Organisaties:Bozar (grote concertzaal)

Terug Meer nieuws