International Young Artist’s Presentation (IYAP): Niemand wint wedstrijd oude muziek

Dit is een gearchiveerd bericht

01.09.2008

De vakjury riep na de IYAP-finale niemand tot winnaar uit. De twee meest gewaardeerde ensembles delen daarom een tweede plaats. De publieksprijs gaat naar Voyage en BLOCK.Teleurstelling voor de deelnemende ensembles na de IYAP-finale want de vakjury riep niemand tot winnaar uit. Daarvoor vonden ze dat de ensembles net niet het topniveau behaalden. De twee meest gewaardeerde ensembles delen daarom een tweede plaats. Het Duitse Voyage en BLOCK ontving de tweede plaats voor hun uitvoering van verscheidene variaties op het Bourgondische De tous bien plaine en enkele Italiaanse dansen. Het Nederlandse kwintet Red Rose Four werd eveneens tweede met een uitvoering van Engelse renaissancemuziek op blokfluit.

Coaching door specialisten oude muziek
Voor de editie oude muziek 2008 werden vijf ensembles geselecteerd: Cantar alla Viola (JOR-US, ES), Red Rose Four (NL), RinascitaConsort (D, KOR), Silva de Sirenas (ES) en Voyage en BLOCK (D). Zij werden twee dagen begeleidt door coaches Benjamin Bagby en Katarina Livljanić, twee internationale specialisten in oude muziek. Voor een vakjury en een publiek bracht elk ensemble tijdens de finale een zelfgekozen concertprogramma van een half uur. De coaches waren aangenaam verrast om te merken dat elk ensemble hun begeleiding op een eigen, positieve manier hadden geïntegreerd.

International Young Artist’s Presentation
International Young Artist’s Presentation is een muziekwedstrijd die reeds voor de zesde keer georganiseerd wordt in het kader van Laus Polyphoniae in Antwerpen. Afwisselend ligt het accent het ene jaar op oude muziek (repertorium tot 1600), het andere jaar op historische blaasinstrumenten (repertorium tot 1850). De geselecteerde ensembles worden gedurende twee dagen begeleid door twee coaches. De derde dag stellen de ensembles zich voor aan een vakjury, een delegatie vertegenwoordigers uit de oude muziekwereld en het festivalpubliek. Het meest gewaardeerde ensemble mag een CD-opname maken en/of enkele concerten geven. International Young Artist’s Presentation wil jonge musici aanmoedigen en bekend maken binnen de internationale muziekscène.

International Young Artist’s Presentation is een project van Musica, impulscentrum voor muziek, en wordt gerealiseerd in samenwerking met het Festival van Vlaanderen – Antwerpen.

Verwante items in de databank

Organisaties:Musica Impulscentrum voor Muziek (muziekeducatieve organisatie, onafhankelijke organisator, muziekorganisaties, informatie, documentatie en promotie, hedendaagse muziek, oude muziek)
Festival van Vlaanderen Antwerpen (Laus Polyphoniae) (festival, muziekorganisaties)

Terug Meer nieuws