Jan Van Der Roost

Categorie:componist
01.03.1956
Genre(s):Klassiek

Biografie

Jan Van der Roost werd 3-voudig laureaat van het Lemmensinstituut (Leuven). Hij volgde er de afdelingen "Conservatorium" en "Muziekopvoeding". Naast het Pedagogisch diploma behaalde hij er eerste prijzen voor notenleer (Lode Dieltiens), harmonie (Frans Geysen), contrapunt (Jos Van Looy), trombone (François De Backer) en muziekgeschiedenis (Hugo Heughebaert). De theoretische opleiding werd voltooid met een eerste prijs fuga aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent (Julien Mestdagh). Aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen behaalde hij eerste prijzen koorleiding (Roger Leens) en compositie (Willem Kersters).

Jan Van der Roost is docent schriftuur aan het Leuvense Lemmensinstituut en dirigent van het harmonieorkest van deze instelling. Hij is tevens gastprofessor aan het "Shobi Institute of Music" in Tokyo en aan de "Nagoya University of Arts". OOk was hij was reeds als gast uitgenodigd aan hogere muziekinstituten in o.m. Italië, Finland, Nederland, Oostenrijk, Canada, de USA, Brazilië, Duitsland, Schotland, Luxemburg en Japan. Verder is hij componist van vocale en instrumentale muziek. Tenslotte is hij een veelgevraagd jurylid, gastlector en gastdirigent in binnen- en buitenland: zijn muzikale activiteiten brachten hem in ruim 35 landen in 4 continenten.

Jan Van der Roost componeerde totnutoe méér dan 90 werken die een grote verscheidenheid vertonen. Zijn muziek wordt in een 50-tal landen uitgevoerd en van de meeste van zijn werken bestaan opnamen (radio, TV en/of CD). Een aantal titels staan op de programma's van gerenommeerde uitvoerders over heel de wereld. Onlangs (voorjaar 2001) verscheen op EMI Classics een CD met 4 van zijn werken voor kamerorkest en in 2003 werden 3 van zijn composities door het Symfonieorkest van de Slovaakse Radio op CD uitgebracht op het Duitse kwaliteitslabel Valve-Hearts. Zijn Gitaarconcerto is opgedragen aan de legendarische Spaanse componist Joaquin Rodrigo, die hij persoonlijk heeft gekend. Dit concerto verschijnt voorjaar 2004 samen met zijn Trompet Concerto en zijn Rhapsody for Horn op een CD bij "PHAEDRA RECORDS". Hij componeert uitsluitend in opdracht, wat sinds enkele jaren een hoofdzakelijk "buitenlandse" aangelegenheid is geworden met opdrachten uit België, Nederland, Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Italië, Frankrijk, de USA, Singapore, Japan, Finland, Hongarije, Canada, …

Selectieve discografie

Jan Van der RoostJan Van der Roost (2004)
20ste eeuw
I Fiamminghi, Jan Van Der Roost, Jan Van Der Roost
Missa BrevisMissa Brevis (2003)
Jan Van Der Roost

Selectieve discografie als componist

Harmonie nouvelles en 12 mouvements pour l'EuropeHarmonie nouvelles en 12 mouvements pour l'Europe (1994)
20ste eeuw
Quatuor Arte del Suono, Gerhard Sporken, Peter Cabus, Daniël Capelletti, Victor Legley, Jean-Marie Simonis, Jan Van Der Roost, Paul-Bauduin Michel (...)
Nog klaarder dan die zonneNog klaarder dan die zonne (1994)
traditionele folk
Griet De Volder, Lieve Van Lancker, Karen Peeters, Kristiaan Van Ingelgem, Vic Nees, Flor Peeters, Piet Stryckers, Juliaan Wilmots (...)
Made in BelgiumMade in Belgium (1993)
Klassiek
Beaux-arts Koperkwintet, Jef Maes, Raymond Decancq, Marinus De Jong, Peter Welffens, Raymond Schroyens, Jan Van Der Roost, Frits Celis (...)
Europese Kerstliederen uit Oost en WestEuropese Kerstliederen uit Oost en West (1991)
Klassiek
Martin Valcke, Vocale en Instrumentale Ensembles Lemmensinstituut, Kurt Bikkembergs, Paul Steegmans, Geert Van Der Straeten, Jan Van Der Roost, Piet Swerts, Wim Henderickx (...)
Musica per archiMusica per archi (1990)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, romantiek
Josef Suk, Dirk Vermeulen, Kamerorkest Sinfonia, Joaquin Turina, Benjamin Britten, Willem Kersters, Jan Van Der Roost
Virtuoze MiniaturenVirtuoze Miniaturen (1990)
oude muziek, barok, 20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Tielman Susato, Koperkwintet Theo Mertens, Anthony Holborne, Claude Le Jeune, Franz Schöggl, Françis Poulenc, Enrique Granados, Béla Bartók (...)
Virtuoze MiniaturenVirtuoze Miniaturen (1990)
21ste eeuw / hedendaags, barok, 20ste eeuw, oude muziek
Tielman Susato, Koperkwintet Theo Mertens, Anthony Holborne, Claude Le Jeune, Franz Schöggl, Françis Poulenc, Enrique Granados, Béla Bartók (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Jan Van der Roost (01.2012)
Over Art, Joy to the World (09.2009)
Jan Van der Roost (03.2009)
Jan Van der Roost (2007)