Alain Craens

Categorie:componist
Kapellen (Antw.), 17.05.1957
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw

Korte beschrijving

componist, docent

Biografie

Alain Craens koos na het Hoger Secundair Kunstonderwijs voor een opleiding aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen, waar hij de Eerste Prijzen Compositie (prijs A. De Vleeshouwer), Notenleer, Harmonie (prijs Paul Gilson), Contrapunt, Fuga, Hobo, Engelse hoorn en Kamermuziek behaalde.
In de periode van 1978 tot 1998 was hij leraar hobo, kamermuziek en harmonie aan het Stedelijk Muziekconservatorium van Leuven, de Rijksacademie van Antwerpen en de Stedelijke Muziekacademie van Antwerpen (afdeling Ekeren), waar hij van 1993 tot 1996 waarnemend directeur was.

 Hij doceert muziekschriftuur en arrangement en coördineert de AMV vakken aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen, en oefent er sinds 2001 ook de functie van artistiek directeur uit.

Als uitvoerend musicus was hij hobo-solo van het orkest van de Vlaamse Kameropera en het Vlaams Kamerorkest en gaf hij met verschillende ensembles en orkesten concerten in binnen- en buitenland.

Alain Craens behaalde naar aanleiding van het einddiploma de prijs Paul Gilson voor harmonie en de prijs A. De Vleeshouwer. Diezelfde prijs A. De Vleeshouwer kreeg hij ook in mei 1985 voor zijn compositie ‘Divertimento voor hobo, klarinet en fagot’. Ook ontving hij tweemaal de prijs Cantabile voor pianocompositie in 1989 en 1991.

Alain Craens kreeg verschillende compositieopdrachten en zijn werken werden door gerenommeerde musici en ensembles gecreëerd en uitgevoerd. Heel wat composities staan op CD (o.a. labels Arsis Classics, Phaedra, De Haske,…) of werden opgenomen door de radio.

 

Selectieve bibliografie
- November Music van Alain Craens in cd-boekje KVC 2000.001, 2000
- Divertimento en Experience van Alain Craens in cd-boekje Phaedra 92020

Partituren :
Crescendo (Antwerpen)
DMP (Antwerpen)
Lantro Music (Grimbergen)
Billaudot (Paris)

Raadpleging partituren: Matrix   www.matrix-new-music.be
Werkbesprekingen: Matrix

Selectieve discografie als componist

Flemish oboe musicFlemish oboe music (1989)
20ste eeuw
Sonja Moortgat, Willem Kersters, Peter Welffens, André Deboeure, Jan De Maeyer, Marc Verhaegen, August Verbesselt, Alain Craens (...)

Verwante items in de databank

Nieuws:Dirk Brossé, Alain Craens, Pierre Bartholomée en Arnould Massart doen stomme films zingen (19.01.2011)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Componistenportret Alain Craens (03.2007)
Componisten uit eigen huis (05.02.2003)