Annelies Van Parys

Categorie:componist
Brugge, 05.06.1975
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):piano

Biografie

Annelies Van Parys studeerde compositie aan het Koninklijk Conservatorium Gent bij Luc Brewaeys. Ze kreeg de prijs Vlaanderen-Québec en de prijs Jeugd en Muziek voor compositie en was laureate van het Tactus Internationaal Compositieseminarie met Einklang voor orkest. Haar Phrases V werd geselecteerd voor de World Music Days in Zagreb.

Ze wordt uitgevoerd door zowat alle Belgische topensembles (Spectra, Champ d’Action, Hermes, Ictus, I Solisti, Nadar…) evenals de meeste orkesten.
Haar Eerste Symfonie “Carillon” werd geschreven voor de Filharmonie en gedirigeerd door Sian Edwards. Ruhe, een muziektheaterstuk met muziek van Schubert en Van Parys in een concept van Josse De Pauw, ging op het KunstenfestivaldesArts in première en werd door Collegium Vocale Gent onder de vleugels van Transparant uitgevoerd op heel wat grote theaterfestivals in Europa en ver daarbuiten.
Orkest de Volharding (A’dam) creëerde Canzon in het Muziekgebouw aan’t IJ. Haar Tweede Symfonie “Les Ponts” werd boven de doopvont gehouden door het Symfonie Orkest Vlaanderen olv. Otto Tausk en werd geselecteerd voor de IAMIC Sounds of the Year 2009. Het New York New Music Ensemble speelde Fragrances in de Merkin Concert Hall in New York en ze was onlangs ook te gast op de Gaudeamus muziekweek in Amsterdam met Poièma.
Zowat al haar werken werden zowel door pers, publiek als musici heel positief onthaald.
Sinds 2007 is Annelies Van Parys in residentie bij muziektheater Transparant dat samen met vocaalLAB Nederland en Spectra Ensemble haar eerste muziektheaterwerk: An Index of Memories produceerde in een regie van Caroline Petrick. Zij realiseerde ook “Een Oresteia” (muziek van Xenakis en Van Parys) met het Asko/Schoenberg Ensemble en VocaalLAB Nederland olv Alejo Pérez. Deze laatste productie genoot opmerkelijk veel bijval en was opnieuw op een aantal grote (buitenlandse) podia te zien. In 2012 ging een nieuw werk voor Bl!ndman en een hertaling naar kamerensemble van Debussy’s Pelléas et Mélisande in première. Steeds meer gevraagd als componist worden werken van haar uitgevoerd op belangrijke festivals en podia als Ars Musica, Kunstenfestivaldesarts, Edinburgh International Festival, Operadagen Rotterdam, Saintes Abbaye aux Dames, Rome en Singapore.

In 2015 gaat een opera van haar hand in premiere op OperaXXI Festival . Daarnaast werkt ze in opdracht aan een orkestwerk.


Annelies Van Parys doceert vormanalyse en orkestratie aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en piano aan het Stedelijk Conservatorium te Brugge.

Selectieve discografie als componist

Miniaturen voor archipelMiniaturen voor archipel (2000)
20ste eeuw
Kris Matthynssens, Pieter Stas, Goeyvaerts Strijktrio, Jan Van Landeghem, Bart Meynckens, Stefaan De Bruyne, Bart Van Kerchove, Boudewijn Buckinx (...)

Auteur van

L'Orfeo
L'Orfeo

Verwante items in de databank

Nieuws:Nieuwe essaybundel over jonge hedendaagse componisten uit Nederland en Vlaanderen (12.07.2016)
24fingerprints bundelt composities van Vlaamse en Nederlandse componisten (13.10.2015)
Klara presenteert 15 pianowerken van Belgische componisten n.a.v. Nationale Feestdag (16.07.2015)
Fedora Prijs voor nieuwe opera Annelies Van Parys (07.01.2015)
Annelies van Parys en AMUZ (25.03.2014)
Belgische creatie van Annelies Van Parys in het Concertgebouw Brugge (05.01.2012)
Annelies Van Parys Laureaat Koninklijke Vlaamse Academie van België (16.12.2011)
Van Parys en Xenakis genomineerd voor De Ovatie 2011 (26.05.2011)
Componiste Annelies Van Parys tekent voor Oresteia (01.02.2011)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Wat als Alfred Hitchcock een operaliefhebber was? (15.05.2015)
Eerste opera van Annelies Van Parys al bekroond vóór première (07.01.2015)
Oresteia - Première in Concertgebouw Brugge (01.2011)
Happy Birthday, Luc Brewaeys! (11.2009)
Nieuwe klanken voor oude films (26.01.2009)
Transit: kort en krachtig (10.2008)
Mozart met voetnoten en knipogen (2006)
Mooie muziek, weinig dramatische spankracht
Documenten:Contemporary Music in Flanders VII (boek)
ISCM world music magazine 2012 volume 22 - Belgium (tijdschrift)
Componisten van Babel (boek)