Jan Van Der Roost

Categorie:componist
01.03.1956
Genre(s):Klassiek

Biografie

Jan Van der Roost werd 3-voudig laureaat van het Lemmensinstituut (Leuven). Hij volgde er de afdelingen "Conservatorium" en "Muziekopvoeding". Naast het Pedagogisch diploma behaalde hij er eerste prijzen voor notenleer (Lode Dieltiens), harmonie (Frans Geysen), contrapunt (Jos Van Looy), trombone (François De Backer) en muziekgeschiedenis (Hugo Heughebaert). De theoretische opleiding werd voltooid met een eerste prijs fuga aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent (Julien Mestdagh). Aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen behaalde hij eerste prijzen koorleiding (Roger Leens) en compositie (Willem Kersters).

Jan Van der Roost is docent schriftuur aan het Leuvense Lemmensinstituut en dirigent van het harmonieorkest van deze instelling. Hij is tevens gastprofessor aan het "Shobi Institute of Music" in Tokyo en aan de "Nagoya University of Arts". OOk was hij was reeds als gast uitgenodigd aan hogere muziekinstituten in o.m. Italië, Finland, Nederland, Oostenrijk, Canada, de USA, Brazilië, Duitsland, Schotland, Luxemburg en Japan. Verder is hij componist van vocale en instrumentale muziek. Tenslotte is hij een veelgevraagd jurylid, gastlector en gastdirigent in binnen- en buitenland: zijn muzikale activiteiten brachten hem in ruim 35 landen in 4 continenten.

Jan Van der Roost componeerde totnutoe méér dan 90 werken die een grote verscheidenheid vertonen. Zijn muziek wordt in een 50-tal landen uitgevoerd en van de meeste van zijn werken bestaan opnamen (radio, TV en/of CD). Een aantal titels staan op de programma's van gerenommeerde uitvoerders over heel de wereld. Onlangs (voorjaar 2001) verscheen op EMI Classics een CD met 4 van zijn werken voor kamerorkest en in 2003 werden 3 van zijn composities door het Symfonieorkest van de Slovaakse Radio op CD uitgebracht op het Duitse kwaliteitslabel Valve-Hearts. Zijn Gitaarconcerto is opgedragen aan de legendarische Spaanse componist Joaquin Rodrigo, die hij persoonlijk heeft gekend. Dit concerto verschijnt voorjaar 2004 samen met zijn Trompet Concerto en zijn Rhapsody for Horn op een CD bij "PHAEDRA RECORDS". Hij componeert uitsluitend in opdracht, wat sinds enkele jaren een hoofdzakelijk "buitenlandse" aangelegenheid is geworden met opdrachten uit België, Nederland, Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Italië, Frankrijk, de USA, Singapore, Japan, Finland, Hongarije, Canada, …

Selectieve discografie

Jan Van der RoostJan Van der Roost (2004)
20ste eeuw
I Fiamminghi, Jan Van Der Roost, Jan Van Der Roost
Missa BrevisMissa Brevis (2003)
Jan Van Der Roost

Selectieve discografie als componist

Jan Van der RoostJan Van der Roost (2004)
20ste eeuw
I Fiamminghi, Jan Van Der Roost, Jan Van Der Roost
Net iets Anders - Een muzikale reisNet iets Anders - Een muzikale reis (2004)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, classicisme
Kris Vuylsteke, Patrick Hiketick, Charles Camilleri, John-Li Chen, Wolfgang Amadeus Mozart, Arne Van Coillie, Sergei Prokofiev, Michel Pieters (...)
Viaje al SurViaje al Sur (2003)
20ste eeuw
Quadrant, Jan Van Der Roost, Roland Broux, Heitor Villa-Lobos, Paulo Bellinati, Jan Van Der Roost, Peter Knockaert, Olivier Rensa (...)
Prima La MusicaPrima La Musica (2002)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, romantiek, classicisme
Prima La Musica, Dirk Vermeulen, Luigi Boccherini, Joseph Haydn, Jan Van Der Roost, Johannes Brahms, Jean-Philippe Rameau, Franz Schubert (...)
Music for Children's and Girl's Choirs by Flemish ComposersMusic for Children's and Girl's Choirs by Flemish Composers (2001)
20ste eeuw
Oxalys, Jan Van Der Roost, Jan Coeck, Peter Pieters, Kurt Bikkembergs, Martin Valcke, Vic Nees, Johan Van Bouwelen (...)
ColoriColori (2001)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Walter Boeykens, Beethoven Academie, Vier Op 'n Rij - Flanders Recorder Quartet, Prima La Musica, Rubio Strijkkwartet, Kamerorkest Sinfonia, Anne Boeykens, Tom Sol (...)
Koor van het jaar 1999-2000Koor van het jaar 1999-2000 (2000)
Klassiek
Diverse uitvoerders, Jos Wuytack, Vic Nees, Peter Cabus, Marie-Madeleine Durufle, Erika Budai, Akira Miyoshi, Ludo Claesen (...)
El CumbancheroEl Cumbanchero (1999)
Klassiek, musical, populair / licht klassiek
Jan Van Der Roost, Het Blaasorkest Van De Pinte, Peter Eechaute, Antonín Dvořák, Stephen Bulla, Johan de Meij, Claude-Michel Schönberg, Artie Shaw (...)
ColorsColors (1999)
20ste eeuw
Walter Boeykens, Ivo Hadermann, Ben Haemhouts, Jan Van Der Roost, Bert Appermont, Boudewijn Cox
CeciliadeCeciliade (1997)
20ste eeuw
Jan Van Der Roost, Piet Swerts, Bert Appermont, Ben Haemhouts

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Jan Van der Roost (01.2012)
Over Art, Joy to the World (09.2009)
Jan Van der Roost (03.2009)
Jan Van der Roost (2007)