Paul Van Nevel

Categorie:groep / artiest, dirigent, uitgever, oude muziek
Hasselt, 1946
Genre(s):barok, oude muziek
Dirigent van:Huelgas ensemble

Biografie

Paul Van Nevel is artistiek directeur van het Huelgas Ensemble, dat hij 1971 oprichtte in het verlengde van zijn activiteiten aan de Schola Cantorum Basiliensis.  Hij staat bekend als een pionier en boegbeeld voor de Europese polyfonie van de twaalfde tot de zestiende eeuw. Paul Van Nevel staat voor een interdisciplinaire benadering van de originele bronnen, rekening houdend met de tijdsgeest (literatuur, oude uitspraak, temperament en tempo, retoriek...).  Hij gaat op zoek naar onbekende werken, waaronder de vergeten schatten van de Vlaamse polyfonie.

Hij was gastdocent aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, de Musikhochschule Hannover, de Centre de Musique ancienne de Genève en is nu al sinds 30 jaren gastdirigent van het Nederlands Kamerkoor.

Hij schreef onder meer een monografie over Johannes Ciconia en een werk over Nicolas Gombert. Hij gaf ook transcripties van renaissancemuziek uit bij de Duitse uitgeverij Bärenreiter.  

Bovendien schreef hij een boek over de stad Lissabon. In dit boek beschrijft hij zijn dertigjarige relatie met de stad aan de hand van atmosferische indrukken, persoonlijke voorkeuren, expliciete details en toevallige ontmoetingen.  

In 2018 verscheen het boek van Paul Van Nevel, “Het landschap van de polyfonisten: De wereld van de Franco-Flamands (1400-1600)“ waarin hij de hypothese naar voor schuift dat de imitatieve en melancholische stijl van deze componisten ontstaan is door de natuur van de landschappen (de stilte, de geborgenheid, de melancholie) waarin de Franco-Flamands hun kindertijd hebben doorgebracht.  Voor dit boek ontving hij in 2019 de ‘Luc Verbekeprijs’ van het Komitee voor Frans-Vlaanderen.

Paul Van Nevel ontving diverse onderscheidingen waaronder de ‘Prix in Honorem’ van de Académie Charles Cros (1994) en de ‘Choc de l’année’ (Le monde de la Musique), de ‘Edison prijs’, de ‘Cannes Classical Award’, verschillende ‘Caecilia"-prijzen’ van de Belgische Muziekpers, de ‘Carrièreprijs’ van de Belgische klassieke radiozender ‘Klara’, de ‘Preis der deutschen Schallplattenkritik’ en diverse prijzen van de Duitse muziekprijs ‘ECHO Klassik’.

Zijn opnames van het ‘Eton choirbook’ (Sony Classical, 2012) en ‘La Oreja de Zurbarán’ (Cypres records, 2014) kregen alle lof van de buitenlandse pers toegezwaaid. Voor de opname ‘Les trésors de Claude Le Jeune’ (Sony Classical, 2014) ontving hij de ‘Diapason d'Or de l’année 2014’ en voor ‘Wolfgang Rihm: Et lux’  (ECM, 2015) de ‘Diapason d'Or de l’année 2015’.  De meest recente onderscheiding is een ‘Choc du mois’ van het tijdschrift ‘Classica’ in februari 2017 en een ‘Preis der deutschen Schallplattenkritik’ (Bestenliste 1/2017) voor de cd-opname ‘The mirror of Monteverdi’, en de 'OPUS KLASSIK' 2019 prijs opera-opname van het jaar (opera tot de 18e eeuw) voor de CD-opname 'Francesca Caccini: La liberazione di Ruggiero dall’isola d’Alcina'.

Paul Van Nevel is een internationaal bekend cigarier.

Selectieve discografie

Mirabile mysteriumMirabile mysterium (2004)
oude muziek
An Van Laethem, Giaches De Wert, Jacobus Clemens Non Papa, anoniem, Jacobus Gallus, Sebastian Alfonso, Geronimo Luca, Peter Cornelius (...)
Lassus Orlandus. Il canzoniere di Messer Francesco Petrarca.Lassus Orlandus. Il canzoniere di Messer Francesco Petrarca. (2004)
oude muziek
Huelgas ensemble, Orlandus Lassus, Paul Van Nevel
Klara in Maaseik 2004Klara in Maaseik 2004 (2004)
20ste eeuw, romantiek, classicisme, barok, oude muziek
Joris Verdin, Hannelore Devaere, Philippe Souvagie, I SOLISTI, Huelgas ensemble, Johannes Ockeghem, Johannes Pullois, Xavier van Elewyck (...)
Michael Praetorius - MagnificatMichael Praetorius - Magnificat (2003)
oude muziek
Huelgas ensemble, Michaël Praetorius, Paul Van Nevel
Costanza Festa.  La Spagna, 32 contrapuntiCostanza Festa. La Spagna, 32 contrapunti (2003)
oude muziek
Huelgas ensemble, Paul Van Nevel
Six siècles de Musique en Wallonie et à BruxellesSix siècles de Musique en Wallonie et à Bruxelles (2002)
classicisme, barok, oude muziek
Diverse uitvoerders, Orlandus Lassus, Pietro Antonio Fiocco, anoniem, Johannes Ciconia, Gilles Binchois, Johannes Tinctoris, Mateo Romero (...)
Utopia TriumphansUtopia Triumphans (2002)
oude muziek
Huelgas ensemble, Josquin Desprez, Johannes Ockeghem, Thomas Tallis, Pierre De Manchicourt, Giovanni Gabrieli, Alessandro Striggio, Costanzo Porta (...)
Richafort Jean - RequiemRichafort Jean - Requiem (2002)
oude muziek
Huelgas ensemble, Jean Richafort, Paul Van Nevel
Cipriano De Rore -  Missa Praeter rerum seriem, motets & madrigauxCipriano De Rore - Missa Praeter rerum seriem, motets & madrigaux (2002)
Huelgas ensemble, Cipriano De Rore, Paul Van Nevel
Matthaeus PipelareMatthaeus Pipelare (2002)
oude muziek
Huelgas ensemble, Matthaeus Pipelare, Paul Van Nevel

Auteur van

Het landschap van de polyfonistenHet landschap van de polyfonisten (2018)
Klassiek
Paul Van Nevel
Dertig jaar verslaafd aan LissabonDertig jaar verslaafd aan Lissabon (2006)
Europese folk, traditionele folk
Paul Van Nevel
Nicolas Gombert en het avontuur van de Vlaamse polyfonieNicolas Gombert en het avontuur van de Vlaamse polyfonie (1992)
oude muziek
Paul Van Nevel

Selectieve discografie als medewerker

Kerstkantate / A ceremony of carolsKerstkantate / A ceremony of carols (1969)
Klassiek
Knapenkoor Schola Cantorum Cantate Domino Aalst, Michaël Ghijs, Benjamin Britten, Orff-ensemble van het Lemmensinstituut te Leuven, Jos Wuytack, Jos Wuytack

Verwante items in de databank

Nieuws:Opnieuw een Diapason d'or voor het Huelgas Ensemble (16.10.2014)
Een Diapason d'or voor het Huelgas Ensemble, een Choc voor Van Immerseel (30.07.2012)
Paul Van Nevel in de kijker op Canvas (06.04.2009)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
The treasures of Claude Le jeune (01.10.2014)
La oreja de Zurbaran (06.2014)
Is er leven na de boegbeelden? (22.02.2014)
"Scherp de oren en ogen" (07.02.2014)
An imposing English hoard (12.08.2013)
Richafort - Requiem (06.2013)
The Eton Choirbook (03.2013)
La oreja de Zurbaran (04.2012)
Van Cuba tot het avondland (09.2011)
Paul van Nevel, dirigent (24.06.2011)

nog 31 resultaten op het documentatieplatform