Chris De Moor

Categorie:solist, muzikant
Instrument(en):zang (bas)

Korte beschrijving

Bas met internationale allure.

Biografie

De Belgische bas Chris De Moor werd geboren in Antwerpen. Aanvankelijk studeerde hij klassieke talen, grafiek, tekenen en kunstgeschiedenis in Brussel. In de periode 1973-'82 was hij lid van het Muntkoor. Tegelijk studeerde hij aan het Conservatorium van Brussel (o.m. lied, opera en concertzang) en behaalde hij belangrijke prijzen op zangwedstrijden in Antwerpen, Parijs, Oostende, Barcelona en Vercelli.
Chris De Moor is geregeld te gast in de Vlaamse Opera. Hij vertolkte er tot dusver rollen als Commendatore/Don Giovanni, Prins Gremin/Jevgenij Onegin, Gualtiero/Edgar, Horn/Un Ballo in Maschera, Mr. Flint/Billy Budd, Nachtwächter/Die Meistersinger von Nürnberg, Tchélio/L'Amour des trois Oranges en Une Voix/HérautII/Un autre Paysan/Jeanne d'Arc au Bûcher.
Daarnaast is hij te gast in de Opéra Royal de Wallonie (Nabucco, La Damnation de Faust), op de Festivals van Vlaanderen en Wallonië, bij het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen en bij de Filharmonische Vereniging van Brussel.
In het buitenland was hij te horen in Nederland, Griekenland, Duitsland, Spanje, Italië, Zwitserland en vooral in Frankrijk waar hij te gast is in diverse operahuizen (o.m. Toulouse, Straatsburg, Tourcoing, Montpellier, Marseille, Nantes, Avignon), met La Grande Ecurie et La Chambre du Roy o.l.v. Jean-Claude Malgoire, bij Radio France, op het Festival Berlioz in Lyon en op de Chorégies van Orange.
Het operarepertoire van Chris De Moor is uitgebreid. Hij zong o.m. in Zaide, Le Nozze di Figaro, Don Giovanni, Die Zauberflöte, Il Barbiere di Siviglia, La Bohème, Turandot, Nabucco, Otello, Rigoletto, Un Ballo in Maschera, Les Troyens, Roméo et Juliette, Le Roi malgré lui (Chabrier), La Tête d'Or (Barraud), Pelléas et Mélisande, Don Quichotte, Die Frau ohne Schatten, Montségur (Landowski), La Favorita, Hérodiade (Massenet), Alceste, Platée, Le Roi d'Ys, Les Noces d'Oedipe (Paul Bastide) en Mireille.
In de Munt was hij te horen in Wozzeck, Gianni Schicchi, Pelléas et Mélisande, Die Meistersinger von Nürnberg, Otello, Jevgenij Onegin en Der Rosenkavalier.
Zijn discografie omvat o.m. Rameau's Platée en Händels Messiah, beiden o.l.v. Jean-Claude Malgoire.

Selectieve discografie

La TraviataLa Traviata (2009)
romantiek
Tineke Van Ingelgem, Chris De Moor, Giuseppe Verdi, Paolo Arrivabeni
Kuifje - De zonnetempelKuifje - De zonnetempel (2001)
musical
Nationaal Orkest van België, Tom Van Landuyt, Henk Poort, Jacqueline Van Quaille, Chris Van den Durpel, Guido Naessens, Frans Van Der Aa, Chris De Moor (...)
Piet SwertsPiet Swerts (1994)
20ste eeuw
Lucienne Van Deyck, Jan Caals, Chris De Moor, Piet Swerts, Edmond Saveniers, Kurt Bikkembergs, Piet Swerts
Piet Swerts - Magma (2000)Piet Swerts - Magma (2000)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Lucienne Van Deyck, Stefan Geyer, Jan Caals, Chris De Moor, Symfonisch Orkest van Het Lemmensinstituut, I Fiamminghi, Piet Swerts

Selectieve discografie als medewerker

Johan De Smet - Requiem EuthanasiaJohan De Smet - Requiem Euthanasia (1996)
20ste eeuw
Het Goeyvaerts Consort, Johan De Smet, Marc Michael De Smet