Jo Haazen

Categorie:muzikant, componist, solist
24.12.1944
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):beiaard

Biografie

Jo Haazen studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen en aan de Koninklijke Beiaardschool "Jef Denyn" te Mechelen. Hij was van 1968 tot 1981 stadsbeiaardier te Antwerpen, leraar muzikale opvoeding en esthetica aan het Instituut 'Van Celst' (middelbaar onderwijs) en leraar Esperanto aan de Stedelijke Avondleergangen voor Talen te Antwerpen.

Als eerste laureaat van het 8ste, 9de en 10e Internationaal Beiaardconcours van het Holland-Festival te Hilversum (1966-68) ontwikkelde hij zich tot een van de beste beiaardiers van de huidige generatie. In 1981 volgde hij Piet Van den Broek op als stadsbeiaardier te Mechelen en werd hij directeur van de wereldvermaarde Koninklijke Beiaardschool "Jef Denyn". Haazen ging in 2009 op pensioen als stadsbeiaardier van Mechelen.

Hij schreef een vijfdelig methodisch leerboek voor beiaard evenals verschillende publicaties over klokkenkunst, religieuze en filosofische onderwerpen.
In 2010 ging Haazen op pensioen als directeur van de Mechelse beiaardchool.


Jo Haazen concerteerde in vele landen. Hij promootte de beiaardkunst in Japan en Rusland en werd in 2003 aangesteld als titularis-beiaardier van de Peter-en-Pauluskathedraal te Sint-Petersburg.
Sedert 2006 is hij er hoogleraar aan de Faculteit voor Filologie van de Staatsuniversiteit te Sint-Petersburg (Instituut voor Kunsten, afdeling orgel, klavecimbel en beiaard).

Jo Haazen verblijft momenteel meestal in Rusland waar hij de beiaardcultuur en het beiaardonderwijs promoot. 

 

Onderscheidingen: In 1980 verleende de University of California, Berkeley (VSA) aan Jo Haazen de onderscheiding "Honors of Music". In 1995 lauwerde het Belgisch Ministerie van Binnenlandse Zaken hem met de Burgerlijke Medaille Eerste Klasse. In 2000 werd hij Pro Pace et Unitate, e meritu et honoris causa opgenomen in de Europese Eresenaat (BVSE-UEF). In 2004 werd hem het Erediploma van de stad Sint-Petersburg uitgereikt en onderscheidde de Russische president Vladimir Poetin hem met de Orde van de Vriendschap voor zijn "...unieke bijdrage tot de wederopleving van de muziektradities in de Peter-en-Paulusvesting te Sint-Petersburg die aldaar in het leven geroepen werden door tsaar Peter de Grote". In 2005 werd hem in Luxemburg door de European Merit Foundation de Zilveren Medaille overhandigd "for his important activities in favor of Europe". In 2009 werd hij door de Antwerpse gouverneur bekroond met de Christoffel Plantijn Prijs, een prestigieuze onderscheiding die wordt uitgereikt aan personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd voor de bekendheid van België in het buitenland.derscheidingen:

 

Selectieve discografie

Jef Denyn - BeiaardJef Denyn - Beiaard (2012)
20ste eeuw
Jo Haazen, Jef Denyn
Beiaard van AntwerpenBeiaard van Antwerpen (1998)
romantiek, beiaardmuziek, barok, classicisme, 20ste eeuw
Jo Haazen, Georg Friedrich Händel, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig Van Beethoven, Scott Joplin, Camille Saint-Saëns, Peter Benoit, Johann Strauss (...)
Beiaard van AntwerpenBeiaard van Antwerpen (1998)
romantiek, classicisme
Jo Haazen, Georg Friedrich Händel, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig Van Beethoven, Scott Joplin, Camille Saint-Saëns, Peter Benoit, Johann Strauss (...)
Beiaard van AntwerpenBeiaard van Antwerpen (1980)
beiaardmuziek, barok, 20ste eeuw, romantiek, classicisme
Jo Haazen, Georg Friedrich Händel, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig Van Beethoven, Scott Joplin, Camille Saint-Saëns, Peter Benoit, Johann Strauss (...)
Beiaardconcert St.-Gertrusids LeuvenBeiaardconcert St.-Gertrusids Leuven (1975)
20ste eeuw, romantiek, classicisme, oude muziek, barok
Jo Haazen, Matthias van den Gheyn, Piet van den Broeck, Johannes De Gruytters, André Wagemans, Baudouin Schepers, Eugeen Uten, Jef Denyn (...)

Auteur van

De zingende torenDe zingende toren (1979)
beiaardmuziek
Jo Haazen

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Jo Haazen, directeur van de Koninklijke Beiaardschool 'Jef Denyn' (07.2010)