Guido De Neve

Categorie:solist, muzikant, docent, oude muziek, repertoire
Hasselt, 08.01.1963
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, romantiek, classicisme, barok
Instrument(en):viool, barokviool
Huidig/voormalig lid van:Ensemble Explorations

Korte beschrijving

Bijzonder virtuoos violist die zijn superieure vioolspel combineert met verdieping en studie

Biografie

Guido de Neve bleek al op zeer jonge leeftijd begaafd met een uitzonder­lijk muzikaal talent. Reeds op zijn elfde werd hij als leerling aanvaard aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel in de klas van Kati Sebestyen.
In 1984 ontmoette de Neve in Assisi de Hongaarse violist Sandor Végh. Die kennismaking zou zijn verdere ontwikkeling ingrijpend beïnvloeden. Dat gold in de eerste plaats tijdens de daarop volgende zes jaar van intensieve zelfstudie, een periode waarin Guido de Neve een zeer persoonlijke manier van interpreteren ontwikkelde. Die inzet zou in binnen‑ en buitenland worden beloond. Niet alleen de Britse pers was enthousiast. Ook de Braunschweiger Zeitung twijfelde niet: "...zweifelsohne ein aufgehender Stern am Geigenhim­mel...", en De Morgen herkende in de jonge virtuoos " ... de nieuwe fakkeldrager van de Belgische vioolschool... De Bériot, Vieuxtemps, Ysaÿe, Grumiaux flitste het door mijn hoofd," zo schreef Fred Brouwers.

 In 1984 ontmoette de Neve in Assisi de Hongaarse violist Sandor Végh. Die kennismaking zou zijn verdere ontwikkeling ingrijpend beïnvloeden. Dat gold in de eerste plaats tijdens de daarop volgende zes jaar van intensieve zelfstudie, een periode waarin Guido de Neve een zeer persoonlij¬ke manier van interpreteren ontwikkelde. Die inzet zou in binnen  en buitenland worden beloond. Niet alleen de Britse pers was enthousiast. Ook de Zweedse krant Lysekil Posten twijfelde niet: "Muziekliefhebbers moeten de naam Guido de Neve beslist onthouden, wellicht is hij een toekom¬stige wereldster". De Braunschweiger Zeitung zag "...zweifelsohne ein aufgehender Stern am Geigenhimmel...", en De Morgen herkende in de jonge virtuoos “...de nieuwe fakkeldrager van de Belgische vioolschool... De Bériot, Vieuxtemps, Ysaÿe, Grumiaux flitste het door mijn hoofd," zo schreef Fred Brouwers.

In 1989 stichtte Guido de Neve het E.Ysaÿe Ensemble, een mobiel kamermuziekge¬zelschap samengesteld uit de crème van Vlaanderens jonge musici. Hieruit ontstond in 1996 het Spiegel Strijkkwartet waarin Guido de Neve gedurende zes jaar de eerste viool vertolkte.
Na vele jaren intensief musiceren, nam hij gedurende 2 jaar artistieke sabbat, een periode van bezinning, herbekijken en herontdekken. Zijn zoektocht naar klank bracht hem o.a. naar de barokviool en intussen ook de romantische viool,iets wat al een tijdje in zijn achterhoofd speelde, en resulteerde dus in een totaal nieuwe richting. Sinds 2004 concerteert Guido de Neve zowel op de moderne viool als op barokviool en romantische viool om zo de klankwerelden van zowel oude als moderne instrumenten te exploreren. Zo vertolkte hij o.a. samen met Jan Michiels aan de pianoforte de integrale sonates van Ludwig van Beethoven en de sonate van César Franck en Guillaume Lekeu op historische instrumenten. Samen met Frank Agsteribbe aan het klavecimbel stonden onder meer de sonates van Bach en de Vlaamse Willem Gommaar Kennis op het programma. Maar de samenklanken van barokviool en klavecimbel lenen zich niet alleen voor het spelen van barokmuziek, ook in de hedendaagse literatuur vormt deze combinatie een prachtig kleurenpalet. Ook soloprogramma’s met Bach op barokviool, Ysaÿe op romantische viool en Xenakis op moderne viool zijn allemaal resultaten van deze grondige herbronning.

Maar de Neve is niet alleen een gepassioneerd violist. Hij wordt wijd en zijd gewaardeerd voor zijn opzoekingswerk naar en 'restauratie' van onuitgegeven manuscripten. Zo herontdekte hij totaal vergeten meesterwerken van onder meer G. Lekeu, E. Ysaÿe, J. Jongen en A. De Boeck, creaties die zowel in de concertzaal als op CD enorme bijval genoten. Anderzijds is de Neve een bron van inspiratie geworden voor hedendaagse componisten. De jongste jaren werden talrijke werken voor en met hem geschreven. Voor die inzet ter bekendmaking van de Belgische toondichters ontving hij in 1993 de Willem Pelemansprijs.

Tevens is Guido de Neve een enthousiast pedagoog. Als docent viool, verbonden aan het Konink¬lijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen, stelt hij al zijn kennis en ervaring ten dienste van jonge aankomende musici.

Guido de Neve speelt op drie verschillende violen. Als barokviool een Hendrik Willems uit 1692, voor de concerten op romantische viool speelt hij op één van de weinig overgebleven violen van de Antwerpse bouwer Mathys Hofmans (1650) en zijn moderne viool is een Boheemse kopie van een Ruggieri.

Selectieve discografie

César Franck - Violin SonatasCésar Franck - Violin Sonatas (2014)
romantiek
Guido De Neve, César Franck, Jan Michiels
De Boeck - Huybrechts - WautersDe Boeck - Huybrechts - Wauters (2006)
romantiek
Guido De Neve, Jan Michiels, August de Boeck, Christian-Adolphe Wauters, Albert Huybrechts
Meesterlijk - StrijkersMeesterlijk - Strijkers (2004)
20ste eeuw, romantiek, barok
Dejan Mijajev, Jerrold Rubenstein, France Springuel, Guido De Neve, Kris Van Severen, Ilja Laporev, Lode Leire, Leo De Neve (...)
Nieuwe Muziek in VlaanderenNieuwe Muziek in Vlaanderen (1998)
20ste eeuw
Anne Cambier, Henk Lauwers, Johan Van Cauwenberge, Ludo Mariën, Werner van Mechelen, BRTN Koor, BRTN Filharmonisch Orkest, Geoffrey Madge (...)
Herman Roelstraete - RetrospectieveHerman Roelstraete - Retrospectieve (1996)
20ste eeuw
Els Crommen, Collegium Instrumentale Brugense, BRTN Koor, Guido De Neve, Nico Baltussen, Leo De Neve, Jan Sciffer, Renaat Beheydt (...)
August De BoeckAugust De Boeck (1995)
romantiek
Guido De Neve, Antwerp Symphony Orchestra, August de Boeck, Frédéric Devreese
Vlaamse muziek - Musique Flamande - Flaemische MusikVlaamse muziek - Musique Flamande - Flaemische Musik (1995)
romantiek, 20ste eeuw
Gaby Van Riet, Luc Devos, André De Groote, Viviane Spanoghe, Antwerp Symphony Orchestra, BRTN Filharmonisch Orkest, Guido De Neve, Peter Benoit (...)
Een jong geluidEen jong geluid (1992)
20ste eeuw, romantiek
Dirk Herten, Filip Martens, Peter Verhoyen, Dimitri Baeteman, Steven Kolacny, Piet Van Bockstal, Katrijn Friant, Guido De Neve (...)

Selectieve discografie als medewerker

L'abbé LisztL'abbé Liszt (2017)
romantiek
Joris Verdin, Franz Liszt, Hendrik Vanden Abeele, Psallentes
The Flemish connection VIII: Flor Alpaerts (1876-1954)The Flemish connection VIII: Flor Alpaerts (1876-1954) (2008)
romantiek, 20ste eeuw
Michel Tabachnik, Vlaams Radio Orkest, Flor Alpaerts
AmourAmour (2000)
20ste eeuw, romantiek
Spiegel Strijkkwartet, Franz Schubert, Robert Schumann, Guillaume Lekeu, Claude Debussy, Leos Janácek
Frits Celis - Works for StringsFrits Celis - Works for Strings (1997)
20ste eeuw
Spiegel Strijkkwartet, Frits Celis
Godfried Devreese - Orchestral WorksGodfried Devreese - Orchestral Works (1995)
20ste eeuw
Godfried Devreese, BRT filharmonisch orkest, Frédéric Devreese
Godfried Devreese - Orchestral WorksGodfried Devreese - Orchestral Works (1994)
20ste eeuw
Godfried Devreese, BRT filharmonisch orkest
Tas Rudi - Choral WorksTas Rudi - Choral Works (1993)
20ste eeuw
Musa Horti, Rudi Tas, Peter Dejans, Hilde Venken
Het SacramentHet Sacrament (1990)
Klassiek, filmmuziek
Frédéric Devreese, Frédéric Devreese, Filharmonisch orkest van de BRT

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
César Franck - Violin Sonatas (01.10.2014)
Flor Alpaerts (08.2008)
Externe links:Guido De Neve op Spotify