George Van Dam

Categorie:componist, muzikant
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, klassiek experimenteel, filmmuziek, muziektheater, theatermuziek
Instrument(en):viool

Biografie

George van Dam is geboren in Namibië en studeerde viool, orgel en klavecimbel in Zuid-Afrika en de USA vooraleer hij naar Brussel emigreerde in 1984. Hij studeerde hier aan het Brusselse Conservatorium bij Dorothy Delay, Zinaïda Gilels, Robert Kohnen, Albert Markov, Georges Octors, Nicola Petrovic, Johan Pieterse, Aaron Rosand en Boudewijn Scholten.

Hij focust als uitvoerder vooral op hedendaags werk: als violist bij Ictus (waar hij mede-oprichter van is) als gastviolist bij het Ensemble Modern, MusikFabrik of als solo violist. Hij werkt met componisten als Adès, Aperghis, Benjamin, Eötvos, Francesconi, Hosokawa, Kagel, Kurtàg, Ligeti, Lindberg, Mamiya, Reich, Sciarrino, Saariaho, Karlheinz Stockhausen, Joji Yuasa en in België met Philippe Boesmans, Fabrizio Cassolo, Kris Defoort, Jean-Luc Fafchamps, Karel Goeyvaerts e.a.

Heel wat werken werden speciaal voor hem gecomponeerd: de vioolconcerti van Walter Hus, Thierry De Mey en Misato Mochizuki (Homeobox-Dubbel concerto voor viool en piano en orkest , ging in premiere samen met Bernhard Wambach, piano en de Junge Deutsche Philharmonie dir. Roland Kluttig).

Deze interesse in hedendaagse muziek en de hedendaagse speeltechnieken vormen voor hem de ideale voedingsbodem om zelf te componeren. String Quartet 1993 is hiervan het eerste resultaat. Later werk bevat kamermuziek, drie liedcuclussen, een viool concerto met Timbila Orkest, muziek voor tehater en dansvoorstellinjgen - met Josse De pauw, Rosas, Ultima Vez, Ballet National de Marseille - en filmmuziek.

In 2005 ontvangt hij de Plateau Prijs (Beste Belgische componist) voor de soundtrack van 'Friday or another day' op het Film Festival Gent.

Als componist werkt hij ook samen met beeldende kunstenaars Manon de Boer, Angela Bulloch, Richard McGuire, Robert suermondt, Ana Torfs en Trudo Engels, met wie hij de theatervorm 'opera secco' bedenkt, een uitvoeringsvorm met life muziek, visuele gegevens en machinerieën, maar zonder tekst. De eerste serie van opera secco kreeg de naam RandomJimy en werd voorgesteld op het KunstenFestivaldesArts in 1996.

Projecten van vandaag zijn een opname van het Vioolconcerto met de Drumming Grupo Percussão Porto en de Electric Song cyclus en een nieuwe reeks van opera secco voor klein ensemble.

In 2011 ging een concertante oper, Melanchotopia voor Claron McFadden en ensemble in premiere, een opdracht van Witte de With in Rotterdam.

Selectieve discografie

VertigoVertigo (2003)
20ste eeuw
George Van Dam, Paul De Clerck, André Pichal, Jan Kuijken, Pierre Bernard, Dirk Descheemaeker, Jan Kuijken
Georges AperghisGeorges Aperghis (2002)
20ste eeuw
Françoise Kübler, Lionel Peintre, Romain Bischoff, Geneviève Strosser, Jean-Pierre Drouet, Ictus, Janna Van Mechelen, Piet Van Bockstal (...)
Ictus - Luca FrancesconiIctus - Luca Francesconi (1998)
20ste eeuw
Ictus, Géry Cambier, Paul De Clerck, François Deppe, Dirk Descheemaeker, Jean-Luc Fafchamps, Dirk Noyen, Gerrit Nulens (...)
Goeyvaerts Karel - LitaniesGoeyvaerts Karel - Litanies (1994)
20ste eeuw
ChampdAction, Kristina Van Damme, Rolande Van der Paal, Janna Van Mechelen, George Van Dam, Jaap Kruithof, Christine Wauters, BRT filharmonisch orkest (...)
Thierry De Mey - UndoThierry De Mey - Undo (1991)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Géry Cambier, Thierry De Mey, Dirk Descheemaeker, Jean-Paul Dessy, Jean-Luc Fafchamps, Vincent Jacquemin, Georges-Elie Octors, Alain Pire (...)

Selectieve discografie als componist

X-Legged Sally - The Smith QuartetX-Legged Sally - The Smith Quartet (1997)
21ste eeuw / hedendaags, Jazz
X-Legged Sally, Smith Quartet, Peter Vermeersch, George Van Dam

Selectieve discografie als medewerker

Harvey Jonathan - Wagner DreamHarvey Jonathan - Wagner Dream (2012)
20ste eeuw
Matthew Best, Martyn Brabbins, Jonathan Harvey, Dale Duesing, Rebecca De Pont Davies, Claire Booth, Gordon Gietz, Richard Angas (...)
Keiko Harada - After the winterKeiko Harada - After the winter (2001)
20ste eeuw
Ictus, Keiko Harada, Georges-Elie Octors
Terry Riley: in CTerry Riley: in C (2000)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Ictus, BL!NDMAN Collective, Terry Riley

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Opera XXI - Vier wereldpremières (05.2013)
Op de schoot bij muzikanten (02.09.2004)
In de ban van de mier (24.03.2004)