David Van De Woestijne

Categorie:hedendaagse componist
1915 - 1979
Genre(s):20ste eeuw
Instrument(en):orgel

Biografie

Op 18 februari 1915 werd David van de Woestijne in Llandinam (Wales) geboren. Hij was de zoon van de expressionistische kunstschilder Gustave van de Woestijne en neef van de dichter Karel van de Woestijne. David koos al vroeg voor de muziek en begon zijn studies met klavier en notenleer aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel (1925-1929). Daarop volgden harmonie, orgel en contrapunt aan het Lemmensinstituut (1929-1932) en vervolgens harmonie en kamermuziek (bij Godfried Devreese), fuga en orkestratie (bij Paul Gilson) en klavier en muziekgeschiedenis, alles aan het conservatorium in Mechelen (1932-1937).

Hoewel hij ook nog les volgde bij Désiré Defauw en de Spaanse componist Oscar Esplà, zou David van de Woestijne zichzelf altijd als autodidact blijven beschouwen. Wanneer hij Devreese zijn belangrijkste leraar noemde, dan doelde hij op de levenslessen eerder dan op de harmonielessen die Devreese hem gaf.

In 1938 trad David van de Woestijne als musicus-modulator in dienst bij het N.I.R. (het Nationaal Instituut voor Radio-omroep, de voorloper van de B.R.T.). Vanaf 1946 mocht hij zich 1ste musicus-modulator noemen om in 1966 tot dienstchef te promoveren. Daarnaast ontwikkelde van de Woestijne een carrière als concertpianist en trad internationaal op in vertolkingen van zijn eigen composities (o.a. in Frankrijk, Denemarken en Zweden). Wegens een vingerkwetsuur kwam hier in 1957 echter abrupt een einde aan. Vanaf 1968 gaf van de Woestijne ook een seminarie film- en toneelmuziek in Brussel. Tot op enkele jaren voor zijn overlijden op 18 mei 1979 te Brussel bleef hij componeren. Tijdens zijn leven kreeg hij in 1954 de Prijs voor Filmmuziek in Antwerpen, en het jaar daarop werd zijn gehele oeuvre met de Prijs Picard van de Vrije Academie van België gelauwerd.

Selectieve discografie als componist

IPEM. 50 years of electronic and electroacoustic music at the Ghent universityIPEM. 50 years of electronic and electroacoustic music at the Ghent university (2013)
electro-akoestische muziek
Diverse uitvoerders, Louis De Meester, Lucien Goethals, Didier Gazelle, David Van De Woestijne, Stefan Beyst, Helmut Lachenmann, Boudewijn Buckinx (...)
D. Van De Woestijne - P. WelffensD. Van De Woestijne - P. Welffens (1978)
20ste eeuw
Philharmonie van Antwerpen, David Van De Woestijne, Silveer Van den Broeck, Peter Welffens, Belgian National Orchestra
V. Legley - M. Poot - J. Maes - D.v.d. WoestijneV. Legley - M. Poot - J. Maes - D.v.d. Woestijne
20ste eeuw
Orpheus ensemble, Victor Legley, Marcel Poot, Jef Maes, David Van De Woestijne
D. van de Woestyne - C. SmitD. van de Woestyne - C. Smit
20ste eeuw
Belgian National Orchestra, David Van De Woestijne, Léonce Gras, Camille Schmit, Jean Louel
D. van de Woestijne - Concerto voor viool en XII solo-instrumentenD. van de Woestijne - Concerto voor viool en XII solo-instrumenten
20ste eeuw
Solisten van het nationaal orkest België, David Van De Woestijne, Léonce Gras, Gerard Bertouille, Joseph Putters
A. Meulemans - C. Schmit - N. Rosseau - D. VandewoestijneA. Meulemans - C. Schmit - N. Rosseau - D. Vandewoestijne
20ste eeuw
Blazerskwintet van België, Arthur Meulemans, Camille Schmit, Norbert Rosseau, David Van De Woestijne

Verwante items in de databank

Externe links:Componistenfiche David Van de Woestijne