Lieven

Categorie:groep / artiest
Genre(s):kleinkunst

Biografie

Met 'Jus d’Orange' leverde Lieven, geboren Lieven Coppieters (Gent, °1952), al op zijn 24e een cultklassieker af, waarvan de nummers tot op heden een sterke schare aan fans beroeren, zowel bij muzieksamenstellers als bij radiopubliek. Deze tijdloze cultplaat uit 1976 werd voor het eerst uitgebracht op het legendarische Asylum-label. Lieven was overigens de eerste artiest buiten de USA die ooit tekende voor dit prestigieuze label. In de zomer van 1998 releasde Warner Music Benelux op algemene vraag 'Jus d'Orange' voor het eerst als cd. In beide tijdsperiodes vlogen de lp's en cd's in een minimum van tijd uit de rekken, en groeiden ze uit tot een absolute collector's item. Tot eind 2012 was de muziek van 'Jus d'Orange' overigens enkel nog op iTunes te verkrijgen. In februari 2013 bracht Warner Music Benelux ‘Jus d’Orange’ opnieuw uit op CD.  
Tijdens het jaarlijkse Radio 1-programma '100 op één' haalde 'Neerhof' in 2009 de 75e plaats en eind 2012 zelfs de 58e plaats in een overzicht van de beste Belgische songs aller tijden. Die opmerkelijke stek dankt het mede aan de kleine hype die ingezet werd door 2 godfathers van de Vlaamse pop, Jean Blaute en Eric Melaerts. Zij coverden 'Neerhof' in het één-programma 'De Laatste Show' en in hun 'Gedeelde Adoraties' tournee. Nog iets later was er het sterke aandringen van Klaas Delrue van Yevgueni, die Lieven maar wat graag als special guest in zijn ‘Radio 1 Sessie’ wou hebben...  Dat creëerde zo’n voorafgaande media-aandacht dat een heel nieuwe generatie hem ontdekte. Want ook 'Tuinfeest', 'Niemand weet', 'Angst', 'Winterstil'en het instrumentale 'Akkerwinde' blijven klassiekers die de tand des tijd hebben doorstaan en nog regelmatig te horen zijn op o.a. Radio 1.     
Lieven studeerde tijdelijk musicologie in Leuven, volgde enkele jaren conservatorium in Gent, en was ondertussen aktief in de folkscene. Hij componeerde songs, zong, en speelde zowel gitaar als piano op 'Jus d'Orange'. Met uitzondering van één nummer, komen alle poëtische en dromerige teksten van spitsbroeder Jan De Vuyst met wie hij later nog zou samenwerken voor de musicals ‘Help, Ik win een miljoen’ en de NTG-productie 'Jungleboek' (1991 en 1992). 
Muzikaal laveren de nummers van 'Jus d'Orange' tussen weemoedige folkrock, pop en kleinkunst, in een voor die tijd onuitgegeven soulvolle stijl. De plaat werd dan ook gekenmerkt door bloedmooie en melancholische nummers met delicate arrangementen en prachtige melodieën. Wijlen Marc Moulin werd aangetrokken voor de arrangementen, en Richard Debois voor de productie. En die productie mocht wat kosten. Twintigduizend euro was uitzonderlijk voor die tijd. Er werd opgenomen in de Soundpush studio’s te Blaricum (NL) en Lieven zag zich in de studio omringd door klassemusici als o.a. Eef Albers, Bruno Castellucci, Wim Essed, Jan Vercruysse en Marc Moulin zelf.
Na de hype rond 'Jus d'Orange' werd het vrij snel ‘winterstil’.  Met de studiomuzikanten van de plaat deed hij dan nog wel een studio-optreden voor de toenmalige BRT TV in het aan hem gewijde programma 'Oogappel, Oogstappel'. Lieven tourde hoofdzakelijk solo rond en dit gedurende slechts enkele jaren. Hij trad o.m. op tijdens Mallemunt Brussel, NEKKA in Antwerpen en op 'De Dagen van het Chanson' in Scheldewindeke'. Maar eigenlijk hoefde het allemaal niet meer voor hem. Hij zag zichzelf niet als een entertainer, had eigenlijk geen begeleidingsgroep, wou niet steeds hetzelfde repertoire reproduceren, en muzikaal zat hij na de release van Jus d'Orange eigenlijk al in andere regionen. Hij wou de weg op van de funky, jazzy soul, en componeerde al volop nummers in die stijl. Maar de platenfirma's wilden alleen een doorslag van Jus d'Orange als opvolger... Sporadisch zou de naam van Lieven nog opduiken, als componist voor de musical 'Help, Ik win een miljoen', en nog veel later, voor de NTG-productie 'Jungleboek' (1991 & 1992). Op basis van deze musicalproductie werd nog een nieuwe, 14-delige Jungleboek TV-reeks (met nog meer Lieven-muziek) geproduceerd en uitgezonden in 1993 op VTM. Hiervan werd overigens ook een CD uitgebracht.  
Met zijn vrouw Lies runt Lieven sedert 15 jaar een grafisch bedrijfje vanuit een Vlaams Ardens dorp. Het was dan ook dankzij de fonkelnieuwe gitaar die Lieven van Lies kreeg voor zijn 60e verjaardag, en het aandringen van Klaas Delrue van Yevgueni, die Lieven als special guest in zijn 'Radio 1 Sessie' wou hebben, dat hij op 31 oktober 2012 een eenmalige en historische performance bracht met 3 Jus d'Orange-nummers, begeleid door Yevgueni en een strijkerskwartet. In de weken voordien was hij ook al te gast in het Radio 1-programma 'Joos', met een interview en een live uitvoering van 'Tuinfeest'. Over de buzz die dat, voor en na, gegenereerd heeft, spreken ze nu nog altijd op de VRT...  
 
(c) Phibo, 2013

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Lieven - Jus d'Orange (06.2009)