François Auguste Gevaert

Categorie:componist
1828 - 1908
Genre(s):romantiek

Biografie

Op 24 december 2009 was het precies honderd jaar geleden dat François-Auguste Gevaert overleed.
Naar aanleiding van deze gebeurtenis hebben de drie conservatoriumbibliotheken van Antwerpen, Brussel en Gent, in samenwerking met het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek een webtentoonstelling rond deze Vlaamse componist samengesteld. Nu kan deze online bekeken worden.
De virtuele expositie werpt een blik op Gevaert als componist en theoreticus. Aan de hand van diverse foto’s, partituren, beeldmateriaal en enkele audio-fragmenten wordt Gevaerts carrière belicht: van zijn opleidingsjaren in de omgeving van Gent,
over zijn reizen doorheen Europa en zijn succesjaren als operacomponist in Parijs tot zijn definitieve terugkeer naar België.
Enkele opmerkelijke autografen van de jonge componist, zoals de cantate Le Lion de Flandre, waarvan de première op 5 april 1848 in het pensionaat van Melle plaatsvond, werden van onder het stof gehaald en zijn nu via deze online tentoonstelling voor
het brede publiek toegankelijk. Naast handschriften komen ook enkele mooi geïllustreerde partituren, zoals de Drie Choorzangen, gedrukt en uitgegeven bij Gevaert in 1849, aan bod. Zijn Parijse opera's worden in deze webtentoonstelling rijkelijk gedocumenteerd met recensies uit toentertijd toonaangevende tijdschriften. Maar er zijn niet alleen handgeschreven en gedrukte partituren te zien,
de tentoonstelling bevat ook foto's en brieven gericht aan onder andere zijn ouders en docteur Gachet. En ook de muziek van Gevaert weerklinkt, via enkele audio-fragmenten en een kort stukje video van zijn Requiem, uitgevoerd op 16 oktober 2008 in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen door enkele leden van de Koninklijke muziekkapel van de Gidsen en het Vlaams Radio Koor onder leiding van Bo Holten in het kader van het Festival van Vlaanderen, Mechelen.

Neem een kijkje op:

http://gevaert.cb-lib.org

 

Selectieve discografie als componist

Le ciel a visité la terreLe ciel a visité la terre (2008)
romantiek
Sarah Van Mol, Jan Van Mol, Charles Gounod, Alexandre Guilmant, Louis James Alfred Lefébure-Wély, César Franck, Camille Saint-Saëns, Ferdinand Vidouse (...)
Ernest Tilkin Servais, barytonErnest Tilkin Servais, baryton (2005)
20ste eeuw, romantiek
Ernest Tilkin Servais, Gaetano Donizetti, Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Ruggiero Leoncavallo, Giuseppe Giordani, Eduardo di Capua, Richard Barthélémy (...)
Muziek uit de Gentse conservatoriumbibliotheekMuziek uit de Gentse conservatoriumbibliotheek (2005)
romantiek, 20ste eeuw
Beethoven Academie, Gudrun Vercampt, Geert Baeckelandt, Jan Maebe, Levente Kende, Zeger Vandersteene, Charles-Louis Hanssens (Jeune), François Auguste Gevaert (...)
The Flemish Organ Heritage - vol. 3The Flemish Organ Heritage - vol. 3 (2001)
Klassiek
Vlaams Radiokoor (VRK), Jan Van Mol, François-Joseph Fétis, Charles-Joseph van Helmont, François Auguste Gevaert, Jean-Jacques Robson, Jaak-Nikolaas Lemmens, Bart Vandewege (...)

Verwante items in de databank

Documenten:De Prinsen van Chimay en de muziek (boek)
De Gentse Conservatoriumbibliotheek (boek)