The Dinky Toys

Categorie:artiest / groep

Biografie

Uit het Belgische pop- & rockarchief:

Commercieel goed boerende popgroep uit het begin van de jaren negentig. Maakte "good-time" muziek met invloeden uit de ska, hiphop, flamenco, en nog ongeveer 250 andere muzikale genres.Dit is ook een van de eerste Belgische groepen die niet verlegen zat om iets doms als "street credibility" (een moeilijk te vatten begrip, maar zo gegeerd dat de gemiddelde Belgische rocker er zelfs graag zijn cowboy-botten voor zou afstaan): zij gingen ongegeneerd en met open vizier voor een plaats in de hitparade.
Een deel van hun commerciƫle appeal was te danken aan Walter Van Beirendonck, die de groep van kleurige kleding voorzag. W@LT zou dit later ook nog doen voor andere groepen, zodat de Dinky Toys zich terecht de voorlopers van U2 mogen noemen.De groep ontwikkelde vanaf het begin een eigen sound: fris en commercieel zodat het vanaf het begin insloeg bij het publiek. In de zomer van 1991 geraakte zo "My day will come", de debuut-single, gemakkelijk in de hoogste regionen van zowat elke Belgische hitparade, en werd de eerste van een hele reeks hits. De grooste successen in de hitparade waren er later voor "Test of Time" (1992), "Can't Keep My Hands Off You" (1992) en "Out in the Streets" (1993).
In 1994 ging zanger Kid Coco ook aan de producerstafel staan, en het resultaat "Declaracion de Amor" (met co-zang van Bea Luna) werd nog een uitschieter in de discografie van The Dinky Toys, nog steeds erg geliefd bij het grote publiek. Coco - voorzitter van de "European Reggae Society" probeerde er zijn liefde voor de JamaĆÆcaanse muziek ook door te drukken via een cover van Bob Marley's "Three Little Birds".De groep doorstond na enkele jaren van bloei wel de eerste horten in de hit-stroom niet, en na een live-album werd de groep opgeheven. Eerder waren de hits tweemaal op een CD uitgebracht : "The Colour of Sex" in 1992 en "Colour Blind" in 1993.Tegenwoordig is Kid Coco (die ook bekend is als de levensgezel van Geena Lisa, en een van de twee kaalhoofdige kapiteins in "Nonkel Pop") ook op solo-avontuur (in reggae-sferen, onder de naam Coco Jr.), waarbij hij in Jamaica een Cd opnam bij de legendarische Sly & Robbie.

GroepsLeden :

- Kid Coco (origineel genaamd Marc Dierickx, later Coco Jr) : zang

- Joris Angenon (voorheen lid van The Machines) : gitaar

- Ruud van Damme : bas

- Martijn Bal : drums

- Vincent - Vinzy - Goeminne : zang/gitaat (later Plane Vanilla)(Auteur: Dirk Houbrechts)

Selectieve discografie

Roll with the hitsRoll with the hits (2017)
Pop / Rock
The Dinky Toys
Vlaamse sterrenVlaamse sterren (2010)
pop
The Dinky Toys

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
De onvergetelijke zomer van Geena Lisa (30.07.2013)
Een jongen met een trommel (29.10.2003)
Jos Van Oosterwyck over malaise in muziekindustrie (09.07.2003)