Jacquet De Berchem

Categorie:componist
Berchem (Antwerpen), 1505 - Monopoli (Italiƫ), 1567
Genre(s):oude muziek

Biografie

Jacquet de Berchem is geboren in Berchem (nu Antwerpen) rond 1505 . Niets is geweten over zijn opleiding, hij wordt voor het eerst vernoemd in 1539 als één van de vele Vlamingen werkzaam in de muziek in de stad Venetië. In 1538 en 1539 worden zijn madrigalen gepubliceerd in Venetië door Antonio Gardano. Tot 1546 verblijft hij met zekerheid in Venetië en zijn faam groeit want hij publiceert zijn eerste bundel madrigalen in 1546. Naar alle waarschijnlijkheid was hij een leerling van Adriaan Willaert, de stichter van de Venetiaanse school en één van de belangrijkste musici van zijn tijd.

Tussen 1546 en 1550 is hij maestro di cappella aan de kathedraal van Verona.

Rond 1550 verlaat hij Verona om werk te zoeken in andere steden in Italië. Hij wordt gespot in Rome en Monopoli.  In 1553 huwt hij een Italiaanse vrouw, Giustina de Simeonibus. Hij leeft waarschijnlijk voor de rest van zijn leven in Monopoli, bij Bari in de hiel van Italië. Hij moet welvarend geweest zijn want zijn broodheren waren de goeverneur en bisschop van Monopoli en zijn vrouw behoorde tot de aristocratie.

Wanneer hij stierf is niet exact geweten maar hij was gestorven op 2 maart 1567.

Selectieve discografie als componist

Jacquet Berchem - La favola di OrlandoJacquet Berchem - La favola di Orlando (2011)
oude muziek
Ensemble Daedalus, Jacquet De Berchem, Roberto Festa
Polyphonies Belges: Anciennes et ModernesPolyphonies Belges: Anciennes et Modernes
20ste eeuw, oude muziek, romantiek
Ensemble Vocal Fritz Hoyois, Jacquet De Berchem, Orlandus Lassus, Pierre De la Rue, Philippus De Monte, Adriaen Willaert, Raymond Moulaert, Jean Absil (...)