Jules Van Nuffel

Categorie:componist
Hemiksem, 21.03.1883 - Wilrijk (Antwerpen), 25.06.1953
Genre(s):20ste eeuw

Biografie

Jules Van Nuffel kreeg zijn muziekopleiding aan het Groot-Seminarie waar hij orgel-, harmonie-, en contrapuntlessen kreeg van Oscar Depuydt, Alfons Desmet en Edgar Tinel. In 1907 werd hij tot priester gewijd. Van Nuffel was werkzaam in het onderwijs en werd de grote promotor van de katholieke kerkmuziekbeweging in Vlaanderen. In 1918 werd hij aangesteld als directeur van het Lemmensinstituut te Mechelen en hij omringde zich met nieuwe en jonge leraars als Marinus De Jong, Hendrik Durieux, Lodewijk Mortelmans, Staf Nees en Flor Peeters. Het instituut werd het belangrijkste centrum voor de kerkmuziekbeoefening. In 1933 werd hij lector voor muziekgeschiedenis aan de Leuvense Universiteit. Hij legde er de grondslag voor de afdeling musicologie. In 1938 werd hij lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België waarvan hij in 1945 algemeen voorzitter en bestuurder van de Klasse der Schone kunsten werd.


Zijn vocale werken werden bijna allemaal gecomponeerd voor het Sint-Romboutskoor van Mechelen, de stad waar Van Nuffel zijn hele leen werkte en woonde.
Als componist was hij autodidact. Een volledige opuslijst van zijn werken werd gepubliceerd door Gilbert Huybens in 'Musica Antiqua', jg. 13, nr. 1, 1996, p. 24-27

Selectieve discografie als componist

Christmas in BelgiumChristmas in Belgium (2016)
Klassiek
Jean-Pierre van Hees, Diverse componisten, Luc Ponet, Jules Van Nuffel, Pierre Froidebise, anoniem
Choir Music from Poland and BelgiumChoir Music from Poland and Belgium (2011)
20ste eeuw
Liliana Pociecha, Józef Elsner, Herman Engels, Szczepan Kosior, César Franck, Andrzej Zwisza, Krzysztof Penderecki, Marcin Wolak (...)
Super FluminaSuper Flumina (2010)
20ste eeuw
Gents Madrigaalkoor, Jules Van Nuffel, Jean-Marie Plum, Jaak-Nikolaas Lemmens, Jef Van Hoof, August de Boeck, César Franck, Joseph Jongen (...)
O sacrum conviviumO sacrum convivium (2010)
romantiek, 20ste eeuw
Capella SS Michaelis & Gudulae, Ivo Mortelmans, Bart Jacobs, Jules Van Nuffel, Staf Nees, Lodewijk De Vocht, Emiel Wambach, Firmin Van de Velde (...)
Ad Majorem Dei GloriamAd Majorem Dei Gloriam (2009)
20ste eeuw, romantiek
Koor van het Lemmensinstituut, Peter Pieters, Jules Van Nuffel, Jaak-Nikolaas Lemmens, Edgar Tinel, Aloys Desmet, Jules Vyverman, Kurt Bikkembergs (...)
Lumen Christi - Goede week en PasenLumen Christi - Goede week en Pasen (2000)
20ste eeuw, romantiek, barok, oude muziek, gregoriaans
Herman Strategier, Koor van O.L. Vrouw-over-de-Dijle, Gaston Feremans, Jules Van Nuffel, Jacobus Clemens Non Papa, Jacob van Berchem, Urbain Van Asch
Nog klaarder dan die zonneNog klaarder dan die zonne (1994)
traditionele folk
Griet De Volder, Lieve Van Lancker, Karen Peeters, Kristiaan Van Ingelgem, Vic Nees, Flor Peeters, Piet Stryckers, Juliaan Wilmots (...)
Joseph Jongen - Mass opus 130Joseph Jongen - Mass opus 130 (1992)
20ste eeuw
Brusselse Koorvereniging, Ensemble De Cuivres Luc Capouillez, Janet Hughes, Joseph Jongen, César Franck, Jules Van Nuffel, Flor Peeters, Tom Cunningham (...)
IntroiboIntroibo (1992)
20ste eeuw, oude muziek, romantiek
Onze-Lieve-Vrouwkoor van Mechelen, Kris Wittevrongel, Josquin Desprez, Flor Peeters, Vic Nees, Jacques Arcadelt, Gabriel Fauré, Franz Liszt (...)
Jeugdkoor- en jongvolwassenenkoor O.-L.-V. Ten poel, TienenJeugdkoor- en jongvolwassenenkoor O.-L.-V. Ten poel, Tienen (1990)
oude muziek, 21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Jeugd en jongvolwassenkoor O.L.V. Ten Poel Tienen, Johan Hermans, Jeroen D'hoe, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Sergei Rachmaninov, Martin Striebel, Vic Nees, William Boyce (...)

Auteur van

De gelijkzwevende en de ongelijkzwevende temperatuurDe gelijkzwevende en de ongelijkzwevende temperatuur (1940)
Klassiek
Jules Van Nuffel

Verwante items in de databank

Documenten:Muziek verzacht de zeden? (eindverhandeling)
Jules Van Nuffel (1883-1935) (biografie)