An Raskin

Categorie:muzikant
Genre(s):20ste eeuw
Instrument(en):accordeon
Huidig/voormalig lid van:Agartha

Biografie

An Raskin bespeelt de ‘bajan’, een variant van de knopaccordeon, een instrument dat zich vanuit de Russische volkscultuur ontwikkelde tot een volwaardig concertinstrument. Zij is een musicus die, vanuit een grote interesse om een nieuw hedendaags repertoire te ontdekken, er zich op toelegt om de bajan een solistische plaats te laten innemen in het huidige concertleven. Talrijke composities werden aan haar opgedragen en ze vertolkte meer dan 100 creaties.

Aanvankelijk studeerde ze accordeon aan de Nederlandse conservatoria van Tilburg en Groningen. Nadien ging ze zich in Moskou vervolmaken aan ‘de Staatsacademie voor muziek, genaamd GNESIN-academie’, als assistente van de beroemde bajanist en pedagoog Friedrich Lips. Aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag behaalde ze het tweedefase diploma kamermuziek.

 An Raskin (bajan) is een internationaal gerenomeerde musicus. Als soliste musiceerde ze onder andere met het ASKO/Schönberg Ensemble, het Nederlands Blazersensemble, het Spectra-ensemble,  Amsterdam Sinfonietta, het Münchener Kammerorchester onder dirigenten zoals Reinbert de Leeuw, Peter Rundell, Emilio Pomarico, ... En dit ondermeer in het Concertgebouw van Amsterdam, het Muziekgebouw aan 't IJ (Nl), Concertgebouw Brugge, 92nd street ‘Y’-center New York (V.S.), Istanbul (Turkije), Osaka (Japan), ...

Muzikale partners waren o.a. Pieter Wispelwey waarmee ze in navolging van een concertreeks  een CD-opname maakte met muziek van Sofia Gubaidulina die bekroond werd met een ‘Diapason d’Or’(Label: Channel Classics). Met de Amerikaanse altvioliste Kim Kashkashian creëerde ze in 2007 de wereldpremière van het werk ‘Neharot, Neharot…’, een werk voor altviool, bajan en strijkensemble van de componiste B. Olivero. In februari 2008 speelde ze de Amerikaanse première in New-York en nadien in maart 2008 met Kim Kashkashian en het Munchener Kammerorchester in Oostenrijk, Duitsland en Turkije, waarna ook een opname volgde voor het label ECM ‘NEW SERIES’.

An Raskin was werkzaam als assistente van de beroemde bajanist  Friedrich Lips aan ‘de Staatsacademie voor muziek, genaamd GNESSIN-academie‘ te Moskou. Momenteel is ze verbonden als hoofdvakdocente accordeon aan het Koninklijk conservatorium van Den Haag.

Selectieve discografie

Devil's IslandDevil's Island (2004)
20ste eeuw
An Raskin, Bert Appermont, Wouter Lenaerts, Jelle Tassyns, Jan Rypens, Willy Fransen, Steven Verhaert, Stef Minnebo (...)

Selectieve discografie als medewerker

Prins Stefan - Fremdk√∂rperPrins Stefan - Fremdk√∂rper (2012)
21ste eeuw / hedendaags
Daan Janssens, Stefan Prins, Nadar Ensemble, Jaan Bossier, Agartha, Enno Poppe, Zwerm, Stefan Prins (...)