Electric Barbarian

Categorie:groep / artiest
2000
Genre(s):nu-jazz
Huidige/voormalige leden:Bart Maris, DJ Grazzhoppa, Floris Vermeulen, Harry Arling

Korte beschrijving

Het Belgisch-Nederlandse collectief Electric Barbarian is zonder twijfel één van de meest eclectische jazzensembles van het afgelopen decennia. De band tast de grenzen af van hip hop, funk, drum’n bass, turntablism en jazzimprovisaties.

Biografie

Bassist Floris Vermeulen richtte in 2000 Electric Barbarian op als een kruispunt tussen jazz, improvisatie en drum-’n-bass. Het hart van de band wordt gevormd door drummer Harry Arling, trompettist Bart Maris en turntable wizzard DJ Grazzhoppa, die aan het geheel een uitzonderlijk fris en energiek geluid geeft.

Over de jaren ontwikkelde Electric Barbarian verschillende projecten met bijzondere thema’s. In 2004 trad de Amerikaanse dichter en meester van de ‘poetic aggression’ Kain naar voren als special guest van de groep. In 2010 kon je Electric Barbarian dan weer aan het werk zien met hun ‘Bitches Brew Spirit’ – project, een eigentijdse hommage aan het meesterwerk van Miles Davis.

Anno 2012 richten ze met het project ‘Barb Wire’ hun muzikale schijnwerpers op het leven en werk van de controversiële en militante Afro-Amerikaanse dichter Langston Hughes. Om de teksten van Langston Hughes muzikaal te omkaderen nodigt de harde kern van Electric Barbarian de fine fleur van de Europese Jazz en Hedendaagse muziekscene uit.

Floris Vermeulen: elektrische bas
Harry Arling: drums
Bart Maris: trompet en fx
Jozef Dumoulin: Fender Rhodes
Lode Vercampt: cello
Rik Sturtewagen: viool
Mary Olive:r altviool
Monica Germino: viool
DJ Grazzhoppa: turntable
DJ Lamont: turntable

Selectieve discografie

Barb wireBarb wire (2012)
nu-jazz
Electric Barbarian
Mini Rock from the sunMini Rock from the sun (2006)
nu-jazz
Electric Barbarian
ElEl (2004)
hip-hop
Electric Barbarian