Luthomania

Categorie:ensemble (instrumentaal)
Genre(s):Wereldmuziek

Biografie

Luthomania is één van de groepen waarvoor de benaming wereldmuziek echt gepast is. De drie kernleden belichamen met hun specifiek luitachtig instrument en hun muzikale bagage evenveel totaal uiteenlopende culturen. De scherpe pipa van Xia Hua vertegenwoordigt het Verre Oosten, Abid El Bahri de Maghrebcultuur met de doffere, sloffig aangeslagen ud en Philippe Malfeyt zit met luit en in het Westen. Van deze culturen is die van het Verre Oosten het minst aanwezig in de muziek. Melodieën uit het Midden Oosten komen wel vaak boven, net als de chromatisch dalende baslijnen. Die lijken wel ontleend aan renaissance- of baroklamento's, al leggen ze even goed de basis voor fado- en kleinkunstachtige muziek.
Gelet op de verscheidenheid aan culturen en instrumenten siert het Luthomania dat ze er in slagen alles heel vertrouwd, vanzelfsprekend en vooral integer te laten klinken.

Het trio lonkt met de pi-pa (Xia Hua) naar het Verre Oosten, brengt u in 1000 en 1 staten-van-vervoering met de Arabische ud (Abid El Bahri), en leidt u in bekoring met de Westeuropese luit (Philippe Malfeyt).

samenstelling: Xia Hua (Pi-pa), Abid El Bahri (Arabische Ud), Philippe Malfeyt (luit)

Selectieve discografie

ItinérancesItinérances (2004)
Wereldmuziek
Luthomania
PériplesPériples (2001)
Luthomania
Magic - Flanders Recorder Quartet & FriendsMagic - Flanders Recorder Quartet & Friends (2000)
Klassiek
Capilla Flamenca, Luthomania, Ewald Demeyere, Chris Joris, Steve Dugardin, Marion Verbruggen, Josquin Desprez, Tielman Susato (...)