Walter Mertens

Categorie:componist, muzikant, muziekleraar
Mol, 30.04.1965
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, Jazz
Instrument(en):percussie

Biografie

Walter Mertens begon zijn muziekstudies aan de Gemeentelijke academie voor muziek en woord te Mol. Hij is laureaat van de wedstrijd 'Pro Civitate' van het Gemeentekrediet (nu Dexia Classic). Hij behaalde een eerste prijs slaginstrumenten aan het Vlaams muziekconservatorium te Antwerpen bij de heer Louis Cauberghs en het Hoger diploma aan het Lemmensinstituut te Leuven bij de heer Leo Ouderits. Het Meestergraadsdiploma behaalde hij eveneens bij de heer Leo Ouderits aan het Vlaams muziekconservatorium te Antwerpen.

Momenteel is hij slagwerk, samenspel, instrumentaal ensemble en jazzcombo leraar aan de Gemeentelijke academie voor muziek en woord te Schoten. Walter zetelt ook regelmatig in jury’s voor slagwerk solisten en ensembles zowel in binnen – als buitenland.

Samen met vijf andere professionele percussionisten vormt Walter ‘Mol Percussion Orchestra ‘. Dit gerenommeerde ensemble verzorgt reeds tientallen jaren, met het betere slagwerkrepertoire, concerten in verschillende landen van  Europa oa. België, Nederland, Croatië, Oostenrijk, Frankrijk, Slovenië, Spanje.

Naast actief musiceren en dirigeren, neemt componeren een groot deel van zijn tijd in beslag.
Zijn oeuvre bestaat uit een 200-tal werken, waarvan een groot deel hiervan, voor pedagogische doeleinden.

Veel van deze werken zijn uitgegeven bij verschillende uitgevers oa. Beurskens (NL), GRM (B),…. En worden nationaal en internationaal regelmatig uitgevoerd. Sommige van zijn werken behoren reeds tot het standaard repertorium in het DKO en bij Vlamo.

Sommige composities  zijn opgenomen op Cd door oa. The Mol Percussion Orchestra, Wik; Concorde Trio, ea.
Zijn compositie 'Triptichon' voor percussie ensemble behaalde een 1° prijs in compositiewedstrijd van Vlamo.

Walter schrijft ook regelmatig in opdracht voor verschillende orkesten en organisaties. Zijn oeuvre omvat composities voor slagwerk solo, duo, percussie ensemble, kleine symfonische bezettingen, blaasinstrumenten, jazzcombo, piano, kamermuziek, solo zang, musical en koor.

Uitgevers:
Abile Music, Beurskens, WM-Music, J.Maurer, GRM,...

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Mol Percussion Orchestra (ensemble (instrumentaal))