Alex Van Beveren

Categorie:dirigent, muziekleraar, solist
Antwerpen, 06.06.1949

Korte beschrijving

Vlaams musicus - hoboïst

Biografie

Alex Van Beveren studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel.

In 1980 werd hij benoemd als solist Engelse hoorn (althobo) in het toenmalig BRTN-Filharmonisch Orkest, later Vlaams Radio-Orkest, thans Brussels Philharmonic. Enkele jaren later werd hij aangesteld als docent  Engelse hoorn aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel (www.kcb.be).
Naast zijn werk bij het Vlaams Radio Orkest en aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, was hij zeer actief als gastdocent, solist, kamermuziekmusicus, enz… Dit bracht hem in vele landen in Europa en Azië en de VS.Van 1984 tot 2003 was Alex Van Beveren dirigent van het Juniorenorkest van Jeugd en Muziek Antwerpen. Zijn succesvolle werk met het ensemble leidde in 1990 tot een uitnodiging om in Tokyo mee de World Youth Orchestra Conference op te richten. Deze organisatie evolueerde in 1997 tot de World Federation of Amateur Orchestras (WFAO) (worldamateurorchestras.com/).
Van september 2016 tot maart 2019 was Alex Van Beveren voorzitter van WFAO, waarbij hij de federatie officieel voorstelde als lid van de International Music Council (IMC).

Hij is nauw betrokken bij de ontwikkeling en ondersteuning van het prille orkestleven in Kathmandu (Nepal).
Hij gaf compositieopdrachten voor het Antwerps Jeugdorkest en voor Engelse hoorn aan componisten als André Laporte, Luc Brewaeys, Paul Beelaerts, Marc Verhaegen, Peter Swinnen, Martin Valcke, Laszlo Kiraly

Enkele jaren geleden publiceerde hij zijn eigen muziekcollectie voor Engelse hoorn en hobo bij Egge Verlag, in Duitsland.

Selectieve discografie

Juniorenorkest van Jeugd en Muziek AntwerpenJuniorenorkest van Jeugd en Muziek Antwerpen (2001)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Luc Brewaeys, Wim Henderickx, Martin Valcke, Alex Van Beveren

Selectieve discografie als medewerker

Luc Brewaeys - OrkestwerkenLuc Brewaeys - Orkestwerken
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Luc Brewaeys, Arturo Tomay, Juniorenorkest van J&M Vlaanderen, Koninklijk Filharmonisch Orkest Van Vlaanderen