Jo Vercruysse

Categorie:muzikant
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, classicisme, 20ste eeuw, romantiek, populair / licht klassiek
Instrument(en):viool

Biografie

Jo Vercruysse behaalde verschillende prijzen als trompettist en violist, maar besloot zich uitsluitend toe te leggen op het vioolspel.
Na zijn studies aan het Koninklijk Muziekconservatorium Brussel bij mevrouw K.  Sebestyen te hebben afgerond, kwam hij in contact met Rudolf Werthen. Deze nodigde hem uit om de functie van eerste viool-solo op zich te nemen bij I Fiamminghi. Vercruysse deed er 12 jaar lang ervaring op. Vanaf 2000 was hij er concertmeester.

In september 2001 gaat hij een nieuwe uitdaging aan als concertmeester bij het Symfonie Orkest Vlaanderen, een functie die hij tot vandaag vervult. Vanaf 2002 wordt hij eveneens als concertmeester geëngageerd bij het kamerorkest Prima La Musica.

Jo Vercruysse is niet alleen violist maar ook dirigent.
Hij volgde orkestdirectie oa. bij de ere-dirigent van het Symfonieorkest Vlaanderen, de Brit  David Angus en bij de bekende Finse dirigent-pedagoog Jorma Panula.
Als solist kan hij terugvallen op een rijk repertoire dat zich uitstrekt van de Barok tot de Hedendaagse Muziek, met optredens oa. in Het Concertgebouw Amsterdam.

Jo Vercruysse vormt samen met zijn echtgenote Evy Van Dongen (klarinet) en Jan Lust (piano) ‘Kadans Trio’. Dit kamermuziekensemble brengt muziek van Mozart tot nu, in een variabele bezetting waarbij Jo ook de viool ruilt voor de altviool, zodat het repertoire een rijk kleurenpalet omvat.

Binnen het lichtere genre maakt Jo  deel uit als violist en trompettist van het Ensemble Grupetto, dat op een sprankelende en verantwoorde manier waardevolle (ontspannings-)muziek uit de voorbije eeuw doet herleven.