Fien Van den Fonteyne

Categorie:repertoire
1989
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):viool
Huidige/voormalige leden:Pianotrio Impression
Huidig/voormalig lid van:Symfonieorkest Vlaanderen

Biografie

Fien Van den Fonteyne (°1989) begon viool te spelen op 4-jarige leeftijd bij Sergio Rogier en volgde daarna achtereenvolgens les bij Lilya Umnova en Tatiana Samouil en Leonid Kerbel. In 2015 behaald ze haar Master diploma aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in de klas van Yossif Ivanov met de grootste onderscheiding voor viool.
 
Fien werd verschillende keren laureaat op wedstrijden in België (‘Jong-Tenuto’, ‘Jonge solisten aan Zee’ en ‘Dexia Classics’) alsook in het buitenland. ‘YoTaM’, de vzw ter ondersteuning van jonge talentrijke musici, de stichting ‘Inspiratum’ en de stichting ‘Robus’ selecteerden Fien Van den Fonteyne om deel uit te maken van hun project. In 2001 en 2002 behaalde Fien de ‘1ère Médaille à l’unanimité avec les félicitations du Jury’ op het internationale ‘UFAM’-concours te Parijs en kreeg zij de ‘Eerste Prijs’ op het ‘Fontys Concours voor Jong Muziek Talent’ te Tilburg (NL). Zij ontving daarbij ook een eervolle vermelding wegens beste uitvoering van het speciaal voor dit concours geschreven opgelegd werk.
In 2013 werd zij laureaat van de internationale Elski competition in Minsk (Wit-Rusland) en in 2015 werd zij geselecteerd voor de Koningin Elisabethwedstrijd. Voor deze uitzonderlijke gelegenheid kreeg zij van de bekende luthier uit Londen, Florian Leonhard, een Guarneri del Gesù (Cremona 1735) in bruikleen.
 
Reeds vroeg ontdekte Fien haar liefde voor kamermuziek. Sinds 2003 nam ze vrijwel elke zomer deel aan de internationale kamermuziekstage ‘Musica Mundi’. Sinds 2014 maakt ze deel uit van de ‘Young Faculty Members’. In 2011 richtte ze samen met pianist Florestan Bataillie en haar zus Riet (cello) het pianotrio ‘Impression’ op. In 2015 wonnen ze de Eerste Prijs, de Jong Talent Prijs van Omroep MAX en de Publieksprijs op de internationale Storioni Toonzaal prijs. Zij treden op in België maar worden ook vaak gevraagd in het buitenland (Nederland, Noorwegen...). In 2019 speelden ze het Triple Concerto van Beethoven samen met het Kempisch Symfonisch orkest.
 
Fien volgde masterclasses bij verschillende gerenommeerde muzikanten en vioolpedagogen zoals Miguel Negri, Tatiana Samouil, Maxim Vengerov, Renaud Capuçon en Pierre Amoyal. In 2012 mocht Fien, na een internationale auditie, ingericht door de voornaamste Europese
conservatoria, deelnemen aan de ‘Encuentro de Santander’. Zij volgde daar Masterclass bij Mihaela Martin, Zakhar Bron, Frans Helmerson en Péter Csaba. Ze volgde ook inspirerende masterclasses bij Walter Boeykens, Gavriel Lipkind, Vladimir Perlin, Vitaly Samochko, het Chilingirian String Quartet, het Henschel String Quartet, het Kuss String Quartet, het St-Petersbourg String Quartet, het Talich String Quartet…

Als soliste trad zij reeds op met onder meer het Vlaams Radio Orkest (Brussels Philharmonic), het Symphonieorkest van het Koninklijk Conservatorium Brussel, het Brussels Chamber Orchestra het Nationaal Orkest van België (NOB) en the Symphony Orchestra of the Republic of Belarus. Vorig jaar nog speelde ze het vijfde vioolconcerto van Mozart met het ensemble ‘Querceto’ en werd ze uitgenodigd door het Oost-Vlaams Symfonisch orkest om het vioolconcerto van Sibelius uit te voeren.
 
Sinds 2017 speelt Fien mee als vast lid van het Symfonieorkest Vlaanderen maar wordt ook regelmatig gevraagd om mee te werken aan producties van verschillende andere gerenomeerde Belgische orkesten zoals Brussels Philharmonic. Zij geeft ook de lessen viool en vioolinitiatie in de muziekacademie van Dendermonde.

Verwante items in de databank

Externe links:Fien Van den Fonteyne op Facebook