Musica Gloria

Categorie:oude muziek, ensemble
Leuven, 2016
Genre(s):barok
Huidige/voormalige leden:Beniamino Paganini, Nele Vertommen

Korte beschrijving

Musica Gloria is een jong, sprankelend barokensemble van internationaal topniveau en wordt geleid door Beniamino Paganini (maestro al cembalo, traverso en klavecimbel) en Nele Vertommen (barokhobo en blokfluit). Het ensemble richt zich vooral op het muziekrepertoire van de barok en past haar bezetting, (kopieën van) historische instrumenten en uitvoeringspraktijk aan de zorgvuldig samengestelde programma’s aan.

Biografie

Musica Gloria speelt op nationale en internationale podia zoals: AMUZ, BachFest Leipzig (DE), BOZAR, 30CC, Concertgebouw Brugge, De Bijloke, Festivals de Wallonie, Klara, MAfestival, Musica Antica (NL), Mubafa, Trigonale (AT) en Viaggio in Italia (IT). Van stilzitten is bij het ensemble geen sprake met als resultaat een dertigtal concerten per jaar en vele opnames die op o.a. YouTube en Spotify te beluisteren zijn. Naast video-opnames, zijn er intussen 4 cd’s uitgekomen: Encounters in Rome: Corelli & Händel (2023, Etcetera Records), The Bachs & The Flute (2022, Pan Classics), Fasch’s Oboe (2022, Pan Classics) en een cd met een selectie van onze YouTube-publicaties (2021, eigen beheer).

De afgelopen jaren bestond het kernrepertoire van Musica Gloria uit muziek voor bezettingen tot een 10-tal musici uit de eerste helft van de 18e eeuw. Daarnaast blikt het ensemble vooruit op projecten in grotere bezetting (Chandos Anthems van Händel, Te Deum van Charpentier en cantates uit de collectie van G.Österreich) en projecten die verder teruggaan in de tijd (17e eeuw). Het ensemble deinst niet terug van bekende kleppers en brengt ook graag ten onrechte onbekende werken ten gehore. Essentieel is het publiek een boeiend muzikaal verhaal te brengen en inspirerende, ontroerende en hartverwarmende momenten te laten ervaren. Ten gepaste tijde zorgt het ensemble graag voor een muzikale knipoog en maakt het gebruik van de volledige zaal en niet enkel het podium. Musica Gloria bestaat uit een groep jonge en enthousiaste solisten die veelgevraagd zijn bij gerenommeerde ensembles zoals Il Gardellino, Scherzi Musicali, A Nocte Temporis, De Nederlandse Bachvereniging, Concerto Copenhagen, Gli Angeli Genève, Collegium Marianum, Le Poème Harmonique, La Petite Bande en Concerto Köln. De leden van het ensemble genieten van de voorbereidingen en concerten in een open, amusante en harmonieuze sfeer met respect voor de muziek, componist en medemusici.

Selectieve discografie

The Bachs & the FluteThe Bachs & the Flute (2022)
barok
Musica Gloria, Beniamino Paganini, Johann Sebastian Bach, Wilhelm Friedemann Bach, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Christoph Friedrich Bach, Johann Christian Bach
Fasch's oboe, music at the Zerbst CourtFasch's oboe, music at the Zerbst Court (2022)
barok
Musica Gloria, Johann Friedrich Fasch, Nele Vertommen, Georg Philipp Telemann, Johann Sebastian Bach

Verwante items in de databank

Externe links:Facebook