Karel Stulens

Categorie:hedendaagse componist, hedendaagse muziek
1997
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags

Biografie

De muzikale microbe krijgt Karel Stulens al vroeg te pakken, wanneer hij op achtjarige leeftijd de stedelijke academie van Lanaken binnenstapt om er klassieke gitaar te volgen. Het zessnarige pad blijft hij ook bewandelen tijdens zijn middelbare schoolcarrière aan de kunsthumaniora Kindsheid Jesu in Hasselt. “Maar in het vijfde jaar kregen we daar voor het eerst een vak compositie van de componisten Kevin Houben en Bert Appermont. Toen was me meteen duidelijk dat ik in die richting verder wou gaan.” Sinds 2014 studeert Karel aan het conservatorium van Gent. Hij zit er in de
klas van Daan Janssens en studeert in 2020 af. Tijdens zijn studententijd puzzelt de componist op een hele rits bijscholingen steeds verder aan zijn eigen stijl. Hij trekt naar Darmstadt voor de Ferienkurse, volgt verdere opleidingen onder de vleugels van Muziekcentrum De Bijloke en Champd’Action en krijgt masterclasses van onder meer Lisa Streich, Johannes Kreidler, Raphael Cendo, Lucia Ronchetti, Marco Ciciliani en Oscar Bettinson.

In 2018 wint Karel de allereerste editie van de ‘Composers Academy’ van Symfonieorkest Vlaanderen. In een half jaar vol workshops met de muzikanten pent hij EXPIRED neer, een orkestminiatuur op de schouders van Beethoven, die het SOV in hun tourneeprogramma opneemt. Niet alleen bij Symfonieorkest Vlaanderen valt de compositie in de smaak: in 2020 – het Beethovenjaar – is Karels werk de Vlaamse inzending voor de World Music Days, dat jaar in Nieuw-Zeeland. En dat allemaal terwijl hij nog achter de schoolbanken zit.

Selectieve discografie

Keyboard works part 1Keyboard works part 1 (2020)
21ste eeuw / hedendaags
Jeroen Malaise, Jeroen Malaise, Karel Stulens

Verwante items in de databank

Externe links:Karel Stulens op Soundcloud
Componistenfiche Karel Stulens