Sandra Lammens

Categorie:componist, muzikant
Gent, 04.01.1971
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):piano

Biografie

Sandra Lammens (1971) behaalde in 1997 het meesterdiploma klassiek piano aan het KMC te Gent. Zij volgde lessen bij Aquiles Delle Vigne in Rotterdam, bij Claude Coppens in Gent en bij Boyan Vodenisharov. Verder studeerde zij een jaar in de Jazz studio bij Ewout Pierreux.

Tijdens haar studie behaalde zij de eerste prijs en de publieksprijs in de Chain-wedstrijd voor interpretatie van Hedendaagse Muziek te Weimar.

Daarna gaf ze diverse recitals met werken van o.a. George Crumb, Mauricio Kagel, Karel Goeyvaerts, Leos Janacek,...

Sinds 1994 speelde zij met Roel Smedts zowel hedendaagse als laat-romantische kamermuziek in het duo "ça Roule" (trombone en piano)

Zij was muzikante in de dansvoorstelling Via uitgaande van Het Muziek LOD (DJ, cello, piano).

Sinds het jaar 2000 begeleidde zij Hannelore Muyllaert in een programma met Franse en Duitse liederen, joodse en Spaanse volksliederen.

In de formatie Kraafs was zij toetseniste en ontdekte ze het plezier te spelen met een creatieve ritmesectie. (Dimitri Simoen en Jan Goossens).

In 2003 ontstond "Eaudevie", Frans Chanson, geschreven in Gent. (piano, twee stemmen, trombone, tuba of contrabas, drums)

Zij was pianiste en toetseniste in de operette Youpi onder regie van Charlie Degotte, met muziek van Philippe Tasquin van september 2005 tot december 2006.

Zij studeerde drie jaar compositie aan het KMC te Gent bij Frank Nuyts en behaalde in 2008 grote onderscheiding voor het hoofdvak compositie. Tijdens deze periode schreef zij vooral kamermuziek.

Als "artist in residence" bij Het Trefpunt schreef zij de zangcyclus "Os Segredos" voor harp, piano, cello, klarinet en twee sopranen op gedichten van Carlos Drummond De Andrade, en "Adesso vorresti" op gedichten van Paola Bartoletti en organizeerde ze een voorstelling in de KANTL: "Ongehoord" (2008).

Voor de tentoonstelling "Bevroren Beeld" ( jan- maart 2009 ) schreef zij "Ten Paradijze"; zeven liederen op teksten van Marc Cosyns voor trombone, cello, piano en stem.

In 2010 start zij de samenwerking met Annelies Van Hijfte. Zij brengen "Les Ariettes Oublées" van Debussy en andere pareltjes uit het Franse liedrepertoire. Met Paola Bartoletti brengt zij een Italiaans liederenprogramma gecombineerd met eigen werk.

Op 22 juni 2011 ontstaat het ensemble Kalypso, (piano, cello, tuba, klarinet en stemmen) Kalypso combineert kamermuziek met verhalen, zoals in de dodecatangothriller "Bloody Barcelona" (een kortverhaal van Kristel Vereecken, verteld op een dodecafonische tango)

Verder is Sandra Lammens al sinds 1998 begeleidster en lerares piano aan de Stedelijke muziekacademie voor Muziek en Woord te Izegem en sinds 2009 ook te Aalter.

Selectieve discografie

Minuit blancMinuit blanc (2017)
Klassiek
Sandra Lammens, Emile Verhaeren, Anna Pardo Canedo

Selectieve discografie als componist

Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)