Danny Van Hoof

Categorie:muzikant, solist
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):zang (sopraan)

Biografie

Danny Van Hoof begon haar zangopleiding bij Rosette Van De Cauter aan de Muziekacademie te Lier. Onder leiding van Ilona Van Brandt behaalde zij de Medaille van de Stad Lier. Ze studeerde bij Lucienne Van Deyck en behaalde de Eerste Prijs Zang aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Daar volgde zij eveneens een cursus liedinterpretatie bij Werner Van Mechelen en kamermuziek bij Dirk Snellings. In de klas van Guy De Mey en Anne Cambier behaalde zij een Meestergraad Zang.

Toen ze twintig was, zong ze de rol van de ‘Stem van God’ in de kameropera ‘Het Lied van de Aarde’ van de Nederlandse componist Tom Löwenthal. Deze partij zou ze met tussenpozen blijven herhalen en heeft ze uiteindelijk een twintigtal keer gezongen in Vlaanderen en Nederland. In 2003 verscheen hiervan een live-opname op CD.
Ze werkte als soliste mee aan verschillende CD-opnamen van nieuwe liturgische muziek in Vlaanderen en Nederland.

Ze is nauw betrokken bij het koor Helicon olv. Geert Hendrix, waar ze stemvorming geeft. Soms vervoegt ze het Collegium Vocale Gent olv. Philippe Herreweghe en ze zingt in binnen- en buitenland; oa. Edinburgh Festival in Schotland, Helsinki Festival in Finland.

Als soliste zong ze de sopraanpartij in o.a. ‘Weihnachtsoratorium’, ‘Mattheüspassie’, ‘Johannespassie’ en ‘Magnificat’ van J.S. Bach, ‘Requiem’ van W.A. Mozart, ‘Requiem’ en ‘Magnificat’ van J. Rutter, ‘Magnificat’ van V. Nees, de opera ‘Dido and Aeneas’ van H. Purcell (Belinda), ‘Ein deutsches Requiem’ van J. Brahms, ‘Psalm 42: Wie der Hirsch schreit’ van F. Mendelssohn, ‘Gloria’ van A. Vivaldi, 'Die Schöpfung' en ‘Die Jahreszeiten’ van J. Haydn, Carmina Burana van C. Orff. Zij creëerde de sopraansolo in een nieuwe, speciaal voor Helicon geschreven compositie van J. Van der Roost: ‘Carmen Amoris’.

Danny Van Hoof brengt ook liedrecitals van F. Schubert, B. Britten, G. Gershwin en heeft verscheidene composities van Vlaamse componisten op haar repertoire.

In het najaar van 2005 zong zij, op uitnodiging van Marco Beasley en Guido Morini, de sopraanrol in de creatie van de opera ‘Una Odissea’, een compositie van de Italiaanse componist Guido Morini. Samen met de bekende tenor Marco Beasley, het orkest La Passione, acteurs en koor werd het verhaal van de Griekse held Odysseus met veel succes meermaals uitgevoerd in de Lierse Jezuïetenkerk.

Danny Van Hoof geeft zangles aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Lier. Samen met drie Lierse collega’s richtte zij in 2007 het kwartet ‘Sahf4’ op: met zang, altviool, harp en fluit een originele en erg mooie bezetting.

Selectieve discografie

Op de hoogteOp de hoogte (2003)
20ste eeuw, romantiek, klassiek crossover
Helicon, Jan Van Elsacker, Freddy Mariën, Karen Peeters, Griet Jochems, Danny Van Hoof, Lucienne Van Deyck, I SOLISTI (...)
Lied van de aardeLied van de aarde (2003)
20ste eeuw
Helicon, Danny Van Hoof, Jan Van Elsacker, Elin Meijnen, Tom Löwenthal, Geert Hendrix
Frank Agsteribbe - Composities 5Frank Agsteribbe - Composities 5 (1993)
20ste eeuw
Frank Agsteribbe, Danny Van Hoof, Dirk Vermeulen, Sandra Naelaerts, Els Dedecker, Frank Agsteribbe, Koorcollectief Leerhuis en Liturgie, Prima La Musica (...)