Karel Van Eycken

Categorie:componist
Vilvoorde, 14.02.1943
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags

Biografie

Karel Van Eycken bouwde een loopbaan uit als bouwkundig ingenieur. Tegelijk studeerde hij van in zijn jeugd muziek: eerst de grondbeginselen en notenleer bij zijn grootvader (die dirigent was van verschillende fanfares); daarna op eigen kracht. Componeren gebeurde alleen in de schaarse vrije tijd. Heel wat composities zagen het licht maar bij gebrek aan contacten in de muziekwereld, belandden ze in de schuif.

In de jaren 1980-83 schreef Karel Van Eycken een biografie in het Nederlands van de Tsjechische componist Bohuslav Martinů. Dit bracht hem in contact met de Tsjechische muziekwereld. In Praag werd hij voor dit werk geëerd met de Martinů medaille en werd hij ereburger van de stad Polička, geboorteplaats van Martinů.

Toen hij, op zestigjarige leeftijd zijn ingenieursloopbaan afsloot kon hij zich volledig toeleggen op componeren. De bestaande werken werden nagezien ; een groot aantal werd vernietigd. Anderen werden bewaard en gereviseerd. Zeer snel kwamen verschillende nieuwe composities tot stand, en deze creatieve periode is nog niet ten einde; een nieuwe symfonie is in wording op de componeertafel.
Van de werken werd er een eerste CD opname gemaakt door het Quatuor César Franck en het Duo Arias: Strijkkwartet 1 & 2 en Sonate voor cello en piano. Deze CD is gecommercialiseerd.
De composities van Karel Van Eycken zijn (en worden) allen uitgegeven door DMP.

Selectieve discografie als componist

Pianorictal door Daniel BlumenthalPianorictal door Daniel Blumenthal (2010)
21ste eeuw / hedendaags
Daniel Blumenthal, Karel Van Eycken
Van Eycken Karel - Chamber MusicVan Eycken Karel - Chamber Music (2004)
21ste eeuw / hedendaags
Karel Van Eycken, Quatuor César Frank, Duo Arias