Hanne Roos

Categorie:solist
Instrument(en):zang (sopraan)

Biografie

De jonge Belgische sopraan Hanne Roos, behoort ontegensprekelijk tot de interessantste talenten van de nieuwe generatie opera- en concertzangers. Ze startte  haar zangstudies in de Stedelijke Academie in Ronse bij Pascal Devreese. In 2004 vatte ze haar professionele zangopleiding aan in het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent, waar ze haar “Bachelor” diploma behaalde bij Erika Pauwels en haar “Masters” studies cum laude afsloot bij de bekende bariton Gidon Saks, Evelyn Bohen en Mireille Capelle. Hanne Roos volgde ook masterclasses bij Anne Cambier en Dina Grossberger. De opleiding “lyrische kunst” genoot ze dan weer in de klas van opera regisseur Ronny Lauwers. Aansluitend maakte ze deel uit van de Operastudio Vlaanderen, waar ze onder meer de titelrol in Alcina zong. Ze rondde haar professionele opleiding af aan de operastudio van "Opéra national du Rhin (ONR)" te Straatsburg en Colmar waar ze optrad als : La Princesse Délia in Ali-Baba et les 40 voleurs (Cherubini), Norina in Don Pasquale (Donizetti) en La Princesse in Le chat botté (César Cui) ; als studiolid kreeg ze ook de kans mee te zingen in de succesvolle productie van “Les Huguenots” (Meyerbeer).

Markante engagementen sedert 2010 zijn haar debuut bij de Vlaamse Opera in de rol van “Kate Pinkerton” in de beroemde Butterfly-productie van Robert Carsen, als Konstanze  in “Is it Love ?” een bewerking voor de jeugd van Mozarts “Entführung aus dem Serail”, als Micaela (roldebuut) in Carmen (2012) en ten slotte als 1. Dame in "Zauberflöte" en als Jungfer Marianne in "Rosenkavalier" in de spraakmakende regie van Christoph Waltz ; voorts gooide ze hoge ogen met Rosina (roldebuut) in de productie van "Il Barbiere di Siviglia" bij Zomeropera Alden-Biesen en zong ze Vespetta in “Pimpinone” (Telemann) met het Il Combattimento Consort Amsterdam.

Hanne Roos was Artist in Residence van de Belgische Kamerphilharmonie en gaf concerten met het Kryptos-strijkkwartet ; in recital werkt ze regelmatig samen met de pianisten Hein Boterberg en Patrick Leterme. In oktober 2012 verleende ze haar medewerking aan concerten in Straatsburg (Festival Musica) en Venetië (Biennale v.d. hedenhaagse muziek) met respectievelijk het Brussels Philharmonic en het Radio-Sinfonieorchester Stuttgart (SWR) in Le Cri de Mohim van en gedirigeerd door Michel Tabachnik. Binnenkort zal ze meewerken aan de uitvoering van Michel Tabachniks werk Le livre de Job (Parijs, Cité de la musique, okt. 2014).
In 2010 sleepte ze zowel de 2de Prijs "Opéra" als de Prijs "Jeune Espoir" in de wacht bij het Concours de Marmande (editie 2010).

Onlangs verscheen een CD met werk van Dirk Brossé en een reeks andere componisten in, allen geïnspireerd op Haiku's van Herman Van Rompuy (piano Daniel Blumenthal).

Selectieve discografie

Haiku Cycle OneHaiku Cycle One (2013)
Klassiek, 21ste eeuw / hedendaags
Dirk Brossé, Hanne Roos, Daniel Blumenthal
Scoring for scorseseScoring for scorsese (2013)
filmmuziek
Brussels Philharmonic, Dirk Brossé, Bernard Herrmann, Pietro Mascagni, Nathan Daems, Elmer Bernstein, Hanne Roos, Georges Delerue (...)