Trio Khaldei

Categorie:ensemble (instrumentaal), pianotrio
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, classicisme, romantiek

Korte beschrijving

Trio Khaldei verenigt drie jonge muzikanten die elkaar gevonden hebben in hun passie voor kamermuziek en in het bijzonder voor de unieke klankkleur van het pianotrio.

Biografie

 Samenstelling: Barbara Baltussen (piano), Pieter Jansen (viool), Francis Mourey (cello)

 

De bijzondere affiniteit van Trio Khaldei met de russische muziek van de eerste helft van de 20e eeuw – met Sjostakovits op kop – vertaalt zich in de naam van het trio. Evgueni Khaldei was de officiële fotograaf van het Stalinregime. Hij maakte beklijvende portretten van alle belangrijke russische kunstenaars uit die tijd. Zijn levenslange zoektocht naar waarheid, echtheid en nuancering in moeilijke tijden is een grote inspiratiebron voor het trio.

In de programma's van Trio Khaldei gaat de muziek van vroeger en nu in dialoog en confrontatie. Zo herkennen we de erfenis van Mozart in de muziek van Brahms en Schönberg (programma Vienna) en in de muziek van Luc Brewaeys horen we een unieke, persoonlijke, uitgewerkte echo van het impressionistische kleurenspel van Ravel (programma Trio Khaldei xs). Maar evengoed werpen Brewaeys en Schönberg een nieuw licht op het werk van hun collega-componisten van decennia of eeuwen vroeger.

Ook vlaamse en belgische muziek heeft een prominente plaats in de programmatie van Trio Khaldei. Zo stond reeds muziek van Jongen, De Greef, Ryelandt, Meulemans, Celis, Van Landeghem en Brewaeys op de lessenaars. In de toekomst wil het trio door het geven van compositieopdrachten ook een bijdrage leveren aan de verrijking van het belgisch/vlaams cultureel erfgoed.

Ondanks hun jonge bestaan stond Trio Khaldei al in prestigieuze zalen als Concertgebouw Brugge en Bozar in Brussel. Dit seizoen staan oa concerten op het programma voor het festival van Vlaanderen, Amuz en verschillende engagementen in Nederland.

 

Selectieve discografie

Shostakovich & ProkofievShostakovich & Prokofiev (2017)
20ste eeuw
Trio Khaldei, Dmitri Sjostakovich, Sergei Prokofiev

Verwante items in de databank

Organisaties:Els & the Artists (management, muziekorganisaties, ondersteunende organisatie)